latinica  ћирилица
03/10/2020 |  11:41 ⇒ 17:33 | Аутор: РТРС

Капело: Хвала Влади Српске што је обиљежила овај догађај (ВИДЕО)

Хвала Влади Републике Српске што је и званично обиљежила овај догађај, рекао је Џон Капело, на обиљежавању 76 година од операције "Халијард", којом је на Озрену спасено 60 америчких пилота.
Џон Капело - Фото: РТРС
Џон КапелоФото: РТРС

- Годинама смо причали храбру причу Драже Михаиловића и његових сабораца, која је била потиснута у заборав. Када сам посјетио ово поље видио сам 30-40 сељака са српским и америчким заставама, и онда сам схватио колико то значи свима - нагласио је Капело.  

Он је истакао да ће из Бољнића кренути прича широм свијета, са истим циљом, да се покаже да је српски народ био уз савезнике, ризикујући своје животе.

- Хвала Предсједници Републике Српске Жељки Цвијановић и српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику, што његујемо славну прошлост - нагласио је Капело.

Он је напоменуо да су годинама причали о ђенералу Дражи Михаиловићу и о српском народу који су помогли у спашавању савезничких пилота.

- С вама смо да бисмо то прославили, овђе гђе је посљедња акција завршена - рекао је Капело, те испричао како је посјетио и Прањане у Србије одакле су спашавани савезнички пилоти и поручио да ће у Фондацији наставити да говоре о овом чину српског народа, јер је схватио колико је све то битно и за Србе.

Он је додао да је српски народ ризиковао животе да би помогли савезничким пилотима.