latinica  ћирилица
04/10/2020 |  14:19 ⇒ 14:22 | Аутор: РТРС

"На југ, на југ! Идемо на југ!" - 30. Меморијал Надежде Петровић (ФОТО)

Јубиларни 30. Меморијал Надежде Петровић под називом "На југ, на југ! Идемо на југ!" свечано је отворен јуче у Уметничкој Галерији "Надежда Петровић" у Чачку.
Меморијал Надежде Петровић - Фото: РТРС
Меморијал Надежде ПетровићФото: РТРС

Меморијал Надежде Петровић је најстарија и једна од најзначајнијих манифестација из области савремене визуелне умјетности на простору Србије, која ове године обиљежава 60 година постојања.

Овогодишњи селектор Меморијала је Сарита Вујковић, музејска савјетница и директорица Музеја савремене умјетности Републике Српске, а цјелокупни визуелни идентитет је осмислио графички дизајнер Немања Мићевић, саопштено је из Музеја савремене умјетности Републике Српске.

Меморијал је конципиран са жељом да једна од најзначјнијих бијеналних манифестација на простору бивше Југославије постане мјесто поновног сусрета, спајања и окупљања, као специфична интеракција савремене ујметности и публике у контексту његове јубиларне шездесетогодишњице.

Концепт се базира на броју од 30 умјетника/умјетница (28 умјетника/умјетница и двије умјетничке групе) из БиХ, Бугарске, Сјеверне Македоније, Словеније, Србије, Хрватске и Црне Горе. Пратећи теоријски, умјетнички и географски контекст у коме умјетници/умјетнице дјелују, изложба је структурисана на начин да разматра разноврсне позиције унутар свијета умјетности, укључености и искључености унутар главних токова, социјализацију и урбанизацију, маргиналне групе и миграцијска кретања, акцентујући индивидуалности појединих позиција, наводи се у саопштењу Музеја.

Због свог обима и значаја, изложба "На југ, на југ! Идемо на југ!" биће постављена на 11 градских локација у Чачку у шест галеријских простора - Уметничка галерија "Надежда Петровић", Галерија "Рисим", Дом културе, Међуопштински историјски архив, Народни музеј, Конак господара Јована Обреновића, и на пет локација у јавном простору - Римски трг, Римске терме, плато испред Дома културе, излог Службеног гласника и Градски парк.

Овогодишњи Меморијал прати посебно креиран заједнички регионални пројекат под називом "Територија културе", који је осмишљен с циљем повезивања водећих институција културе из Чачка, Цетиња и Бањалуке. У оквиру ове заједничке истраживачке платформе намијењене развоју креативног и отвореног дијалога међу младима, биће реализована школа за критику и умјетност, која ће пратити Меморијал а истовремено ће се одвијати у Чачку, Цетињу и Бањалуци током трајања изложбе.

Пројекат "Територија културе: Како скренути са пута и наћи се на правом мјесту?" проводи се у оквиру Заједничког регионалног програма "Дијалог за будућност: унапређење дијалога и друштвене кохезије у, и између, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Републике Србије", који проводе УНДП, УНИЦЕФ и УНЕСКО, а финансира га Фонд УН-а за изградњу мира.

Изложба и пратећи програм реализују се у прилагођеним условима у обиму који дозвољавају новонастале мјере у ситуацији проузроковане пандемијом вируса корона који је увелико утицао на почетни концепт и припрему цјелокупне изложбе.

Изложба ће бити отворена до 10. новембра.