latinica  ћирилица
04/10/2020 |  19:05 ⇒ 19:55 | Аутор: РТРС

Српски повратници у Сапни враћају се на своја огњишта (ВИДЕО)

Српски повратници у федералној општини Сапна кажу да процес повратка тапка у мјесту. Разлога је више, иако би уз значајнију помоћ тамошњих власти, већи број запуштених имања могли итекако да обнове. Ипак, одређен број српских породица своја имања је обновио. Засадили су нове воћњаке, формирали пчелињаке, баве се сточарством.
Сапна - повратници - Фото: РТРС
Сапна - повратнициФото: РТРС

Теодор Тасовац у селу Скаковица често дочекује купце меда. Многи знају за његове пчелиње призводе и није им тешко прећи више километара макадама.

- Има у сандуцима нешто слатко, дошао сам да купим меда, да ми да - наглашава Витомир Ђокић из Зворника.

- И прије рата сам се бавио пчеларством, па сам послије рата купио један рој пчела и мало помало сам дошао до 80 пчелињих заједница - поручује Теодор Тасовац.

Теодор је имање обновио са супругом. Бави се и сточарством, а засадио је и нове шљивике. Истиче да је својевремено и десетак овдашњих породица почело да се бави воћарством.

- Омладина долази петком навече, суботом, окупе се викендом јер раде. Не може им се ништа земјерити - додаје Теодор.

Његове комшије које су такође обновиле имања, набавили су нешто оваца, понеку краву, али живот, кажу , није ни приближан пријератном. Програми помоћи повратницима нису били на очекиваном нивоу.

- Немамо пута, воду , недостаје нешто и машина за пољопривреду - наглашава Радојка Сарић, а Илија Сарић додаје:

- Занимам се око воћа, стоке. Држимо краве, свиње, хранимо овце - прича Илија.

Овдашњи људи посебно су срећни у дане викенда када се и млади окупљају на прадједовским имањима.

- Син направио кућу, ми почели реновирати, не може бити боље, ваздух, чиста природа, никакво загађење - прича Цвико Филиповић, а на његову причу се опет надовезује Теодор Тасовац:

- Имамо одличну сарадњу са општином Лопаре, начелник Радо Савић , кад год смо тражили било какву врсту помоћи је излазио у сусрет повратницима. Нарочито кад су били радови око манастира - истиче Теодор.

У осам овдашњих села, у овом подмајевичком крају, прије рата било је 1.200 српских породица. Данас, десет пута мање. Осим повремених окупљања насљедника, када им то дозволе пословне обавезе у садашњем мјесту живљења, овим људима духовну утјеху пружа и манастир Рожањ у дане празника.