latinica  ћирилица
05/10/2020 |  11:34 ⇒ 14:12 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Српска у стању да заштити безбједност грађана

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да је Република Српска у стању да заштити безбједност грађана на својој територији.
Жељка Цвијановић - Фото: СРНА
Жељка ЦвијановићФото: СРНА

- Република Српска је у стању да то уради и ми се трудимо на сваки могући начин - рекла је Цвијановић за АТВ.

Цвијановић је подсјетила да су власти Републике Српске на вријеме прије неколико година донијеле закључке да Српска неће примати мигранте.

- То је био такав став, јер смо знали шта је то - рекла је Цвијановић.

Она је истакла да су власти Републике Српске апсолутно и тада разумјеле да су то кретања неке друге врсте, да имате људе који могу ту бити заглављени годинама или чак тражити азил, постајати држављани након неколико година и слично.

- Ситуација са мигрантима у БиХ посљедњих мјесеци је заиста драматична, има много лоших примјера. Прича о томе како су они нека замјена за туристе апсолутно је неозбиљна и за сваку осуду. Туристи када дођу не лупају полицијска аута, не боду се ножевима, не нападају, не обијају куће - напоменула је Цвијановић.

Цвијановић је рекла да су се они који су требали да заштите спољну границу ЕУ више фокусирали на границу која штити Хрватску и даље европске земље, а с друге стране у Грчкој гдје је највећи проблем посао није одрађен како треба.

Она је истакла да је суштина да се стави подршка тамо гдје је неопходна.

Цвијановић је нагласила да је директор Граничне службе БиХ незадовољан бројем људи који су запослени да би чували границу, подсјетивши да су власти Српске годинама упозоравале да, умјесто убацивања људи у Савјет министара, разне агенције и слично, они буду усмјерени у попуњавање Граничне службе ради додатне заштите.

- Овдје је направљено много грешака, али је наше опредјељење да Република Српска остане сигурна и остаће, да су мигранти ти који могу да прођу кроз територију на сваки могући начин подржани логистички и како год треба, али да одлазе на друга мјеста. Тај став се неће мијењати - истакла је предсједница Српске.

Цвијановић је рекла да су је неки странци питали да ли је могуће да у перспективи мигранти буду у Републици Српској, али им је објаснила да је овај став на снази годинама и није предизборна прича.

- Ово није никакав отпор. Знамо да не можемо изнијети тај проблем. С друге стране мигранти су кренули у Европу која је моћна и снажна и има много земаља чланица. Нека тамо нађу своје коначно пребивалиште - закључила је Цвијановић.