latinica  ћирилица
06/10/2020 |  11:35 ⇒ 11:40 | Аутор: ТАНЈУГ

Италија забрањује враћање миграната у земље поријекла

Италијанска Влада донијела је нови закон о мигрантима који ставља ван снаге претходну законску мјеру према којој су миграција и мигранти били кривично дјело.
Мигранти - Фото: time.com
МигрантиФото: time.com

Досадашњи закон познат под именом "Салвинијев закон" донетсен је 2018. године, у вријеме када је лидер десничарске странке Лига Матео Салвини био министар унутрашњих послова.

Под изговором да штити границе Италије и безбједност грађана од нелегалних миграната, Салвини је био прогласио италијанске луке несигурним, па их је затворио за мигранте који бродовима долазе са обала Африке. Невладине организације које су спасавале мигранте-бродоломнике кажњавао је милионским казнама и заплијеном бродова.

Тај закон више не важи, а нови који је донела Влада чију већину чине странке лијевог центра - Демократска странка и Покрет Пет звјездица, предвиђа, између осталог, прихват миграната који бјеже од рата и политичког прогона, могућност измјене дозволе боравка, што ће мигрантима омогућити и олакшати боравак и заштиту у Италији.

Новост је, између осталог, дозвола боравка за успјешне спортисте, умјетнике, религиозне особе и одрасле који су у пратњи малољетника.

По новом закону забрањено је враћање миграната у земље поријекла, протјеривање и екстрадиција, у свим случајевима гдје постоји сумња да би такав поступак био опасан по ту особу.

- Новим законом о мигрантима престаје да важи одредба која је била срамна за Италију, отвара се пут за хуманију и сигурнију државу - написао је на свом Твитер налогу генерални секретар Демократске странке Никола Зингарети.