latinica  ћирилица
08/10/2020 |  08:48 | Аутор: СРНА

Ђокић: Исхитрена одлука ЦИК-а

Предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић сматра да је одлука Централне изборне комисије /ЦИК/ БиХ којом се забрањује учешће Уједињеној Српској на локалним изборима, исхитрена и непромишљена и да не спада у ред одлука својствених демократским државама и друштвима.
Петар Ђокић (фото: socijalisti.ba) -
Петар Ђокић (фото: socijalisti.ba)

- Уједињена Српска је једна од парламентарних партија у Републици Српској, учесник многих политичких процеса, партија која има значајну подршку грађана Српске исказану на слободним и демократским изборима и није у реду да ЦИК донесене једну такву грубу и исхитрену одлуку - рекао је Ђокић.

Ђокић је додао да није ни фер, ни демократски, а ни политички мудро да се било који политички субјекат дисквалификује прије почетка саме изборне трке, а поготово да то ради једно тијело које би требало да буде неутрално у политичком процесу, као што је ЦИК.

-- Свако у овој држави има право да представља своје политике, циљеве и визије и да се кандидује на изборима. Нико не може да буде ограничен у свом политичком дјеловању. То нису вриједности, нити принципи које можемо подржати - поручио је Ђокић.

Он је нагласио да постоје многе мјере, казне и санкције које се могу прописати прије оних најгрубљих и најтежих, јер се на тај начин директно утиче на изборне резултате, саопштено је из Социјалистичке партије.

- Народ је тај који може дисквалификовати неку партију, а не ЦИК - истакао је Ђокић.

Позвао је све субјекте изборног процеса у БиХ да дјелују у складу са демократским начелима и принципима слободног политичког дјеловања, те да се води мирна и фер кампања у интересу свих народа и грађана БиХ.

ЦИК БиХ јуче је поништио овјеру за учешће на изборима Уједињене Српске, а предсједника те странке Ненада Стевандића казнио са 10.000 КМ.

Одлука ЦИК-а услиједила је због објаве спота ове политичке партије који, према њиховом тумачењу, представља кршење Изборног закона БиХ.