latinica  ћирилица
08/10/2020 |  14:28 ⇒ 14:31 | Аутор: СРНА

Уједињена Српска: Жалба Суду БиХ на дискриминаторску одлуку ЦИК-а БиХ

Уједињена Српска ће у законском року поднијети жалбу Апелационом одјељењу Суда БиХ на одлуку Централне изборне комисије БиХ /ЦИК/ о забрани учешћа ове партије на предстојећим локалним изборима и очекује да та судска инстанца уважи жалбу.

Потпредсједник Уједињене Српске и шеф правног тима ове странке Милан Петковић рекао је на конференцији за новинаре у Бањалуци да још нису запримили дискриминаторску одлуку ЦИК-а, али да сматрају да она није утемељена на закону, те да је срамна и да ће пасти пред Судом БиХ.

- Овом одлуком је извршена дискриминација према кандидатима Уједињене Српске - рекао је Петковић и додао да у ЦИК-у сједе политичари и изричу санкције према директивама својих политичких вођа.

Предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић рекао је да се показује да ЦИК БиХ није независан орган, те да проводи директиве СДА, ДФ-а, СДС-а, ПДП-а...

- Баве се дискриминацијом и дискредитацијом политичких странака што је невиђено у свјетској пракси. Ово је прљава игра и покушај велике изборне крађе, а основни мотив је Бањалука гдје СДС и ПДП покушавају направити полугу заједничке политике са СДА и ДФ. Одлука је неодржива - рекао је Стевандић и додао да ће Уједињена Српска побиједити и на суду и на изборима.

Он је рекао да спот ове странке, који је споран ЦИК-у, заправо осуђује оне који славе протјеривање људи.

Потпредсједник Уједињене Српске Наталија Тривић рекла је да емитовани спот, кога су у ЦИК-у БиХ оцијенили увредљивим, није био предмет предизборне кампање ове странке.

- Нисмо још ниједном емитовали ниједан предизборни спот - рекла је Тривићева.

Генерални секретар странке Невен Станић је рекао да је одлука ЦИК-а политичка, а не правна.

- Побиједићемо и на суду и на изборима јер ће одлука бити оспорена због тога што је неутемељена - рекао је Станић.

ЦИК БиХ је поништила јуче овјеру за учешће на изборима Уједињене Српске и предсједника те странке Ненада Стевандића казнила са 10.000 КМ.

Ова одлука ЦИК-а услиједила је због објаве спота ове политичке партије, а што је према њиховом тумачењу кршење Изборног закона БиХ.