latinica  ћирилица
12/10/2020 |  09:05 | Аутор: СРНА

Митрополија: Крсне славе прослављати у кругу породице

Крсне славе ове године треба прославити скромније, освештањем славског колача и у кругу породице, с обзиром на сложену епидемиолошку ситуацију и свакодневни пораст броја заражених новим вирусом корона у Црној Гори, поручено је данас вјерницима из Митрополије црногорско-приморске и епархија Српске православне цркве у Црној Гори.
Митрополија црногорско-приморска (фото:nspm.rs) -
Митрополија црногорско-приморска (фото:nspm.rs)

Православни вјерници и сви остали грађани позвани су на поштовање здравствених мјера и љекарских упутстава ради стављања под контролу болести ковид 19.

- Не смије се дозволити да ова болест заустави живот, па ни духовни и црквени, али је неопходно да се придржавамо, колико год је могуће, мјера предострожности, да бисмо умањили штетне друштвене посљедице епидемије и, што је најважније, утицали на смањење броја изгубљених живота због ове болести - саопштено је из Митрополије црногорско-приморске, Епархије будимљанско-никшићке, Епархије милешевске и Епархије захумско-херцеговачке и приморске.

У саопштењу се наглашава да је у оваквој ситуацији љепше и благословеније бринути о добробити ближњих, те истиче да је ово можда одлично вријеме за подсјећање на то да је крсна слава, првенствено и изнад свега, духовно славље.

- Знамо да, нажалост, наше прославе често знају да прерасту у забаве у којима се заборавља дух побожности и умјерености, удаљавајући нас тиме од њиховог смисла и значаја. Прослава славе у вријеме епидемије може да буде прилика да нагласак у нашем слављу поставимо управо тамо гдје он треба да буде - у молитви и благодарности Богу - напомиње се у саопштењу Митрополије и епархија СПЦ у Црној Гори.

У саопштењу се подсјећа да је Црква, одмах по проглашењу епидемије у марту прекинула организацију масовних литија, које су тада ишле улицама црногорских градова из познатих разлога, те и многе друге активности свела на минимум или их привремено обуставила.

Многе прославе, освештање храмова, научни скупови и округли столови, а први пут послије више од 20 година, и дјечији сабор, који су били планирани за прољеће, љето и јесен ове године отказани су или одгођени.

Неки од највећих хришћанских празника, као што је празник Васкрсења Христовога, прослављени су умногоме другачије него што је то случај у редовним условима.

- Стога, руководећи се, недавно примљеним, умјесним и разборитим писмом Института за јавно здравље Црне Горе, али и намјером коју смо имали и прије њега, позивамо православне вјернике, нарочито оне који ће у наредном периоду прослављати крсне славе, да ове године то ураде уздржаније и скромније него иначе - наводи се у саопштењу.

Из Митрополије и епархија СПЦ у Црној Гори позивају све вјернике и све грађане да праштају једни другима и да не забораве оно што је у посљедње вријеме често понављао митрополит Амфилохије, а то је да су богомржња и братомржња опакији вируси од било којег познатог вируса.

- Од њих треба више да се чувамо и приљежније исцјељујемо него од ових болести које нам муче тијело, јер се човјек од њих теже ослобађа и остављају теже посљедице, како на појединце, тако и на цијели народ - истиче се у саопштењу.