latinica  ћирилица
12/10/2020 |  18:58 ⇒ 20:15 | Аутор: РТРС

Представљен приручник за медицинске сестре (ВИДЕО)

Приручник са 56 стандардних оперативних поступака за медицинске сестре – техничаре на болничком нивоу представљен је у Унивиритетско клиничком центру Републике Српске. Израђен је у оквиру Пројекта јачања сестринства у БиХ за који је Влада Швајцарске у посљедњих осам година издвојила 16 милиона марака.
Приручник за медицинске сестре - Фото: РТРС
Приручник за медицинске сестреФото: РТРС

Приручник "Стандардни оперативни поступци у сестринству за секундарни и терцијални ниво здравствене заштите", први овакве врсте у Републици Српској, корак по корак објашњава 56 стандарних оперативних поступака које медицинске сестре – техничари најчешће изводе. Улога приручника је едукативна, и зато је 350 примјерака уручено здравственим установама болничког нивоа.

- Важност овог документа је и за све оне који се школују у медицинским школама у Српској, или на факултетима који образују кадар дипломираних здравствених техничара и из тог разлога ће и они у току школовања имати могућност да се упознају са свим овим процедурама и праксама - нагласио је Ален Шеранић, министар здравља и социјалне заштите Републике Српске.

Владо Ђајић, генерални директор УКЦ Републике Српске, наглашава важност овог приручника.

- Важност овог приручника је веома битрна у усавршавању млађег сестринског кадра који је веома битан за добро пружање здравствене заштитет у Републици Српској - истакао је Ђајић.

Приручник су израдиле медицинске сестре и други здравствени професионалци, који сматрају да бити медицинска сестра- техничар није занимање већ стил живота.

- Израда овог приручника је био дуготрајан и мукотрпан посао, и настао је као резултат рада тима медицинских професионалаца који су се заједно трудили да сестринску професију подигну на виши ниво - рекла је Слађана Врањеш, помоћник генералног директора УКЦ Републике Српске за здравствену његу.

Инес Катић Врдољак, менаџерица пројекта Фондација Фами/ПРОСЕС, истиче и нове сегменте рада.

- Након што је успјешно завршен овај сегмент, рад који престоји медицинским сестрама -техничарима у наредном периоду је израда приручника стандардних оперативних процедура и на примарном здравственом нивоу - истакла је Врдољак.

Поручено је да медицинске сестре-техничари чине више од пола радне снаге у здравству широм свијета, те да је Ковид -19 пандемија потврдила значај ове професије и потребу да се у њу улаже.