latinica  ћирилица
14/10/2020 |  07:42 ⇒ 11:57 | Аутор: СРНА

Завршне ријечи Тужилаштва у поступку против Махмуљина

Суд БиХ за данас је заказао изношење завршних ријечи Тужилаштва БиХ у поступку против некадашњег команданта Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакиба Махмуљина за злочине почињене над заробљеним српским цивилима и војницима на подручју Завидовића и Возуће 1995. године.
Суђење Махмуљину - Фото: РТРС
Суђење МахмуљинуФото: РТРС

На рочишту одржаном 2. септембра, одбрана је уложила неколико доказа у одговору на документе које је уложило Тужилаштво.

Бранилац Нермин Мулалић рекао је да би докази које је уложило Тужилаштво могли указивати на то да је одред "Ел муџахедин" био у саставу Армије БиХ, али да документи које улаже одбрана указују на нешто сасвим друго.

Он је додао да уложени уредба и упутство оповргавају тезу Тужилаштва да су припадници "Ел муџахедина" били и припадници Армије БиХ.

Тужилац Седин Идризовић приговорио је на релевантност уложене документације, наводећи да су прописи на основу којих су вршене војне евиденције кориштени током суђења и предочавани свједоцима.

Тужилаштво и одбрана тражили су максимални могући рок за припрему завршних ријечи, истичући сложеност предмета и обимност доказа.

Оптужница терети Махмуљина да, као командант Трећег корпуса у чијем саставу је дјеловао и одред "Ел муџахедин", није ништа предузео да спријечи злочин припадника тог одреда над ратним заробљеницима и српским цивилима током војне акције на ширем подручју Завидовића и Возуће 1995. године.

Према оптужници, припадници одреда "Ел муџахедин" су од јула до септембра 1995. убили најмање 55 заробљених српских цивила и припадника Војске Републике Српске.

Суђење Махмуљину почело је у марту 2016. године.