latinica  ћирилица
14/10/2020 |  07:45 ⇒ 11:34 | Аутор: СРНА

ПД ПС БиХ о наплати судских такса, сукобу интереса...

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ требао би данас да размотри Приједлог закона о измјенама и допуни Закона о судским таксама у поступку пред Судом БиХ, којим се стварају услови за успостављање ефикасног механизма наплате судских такса.
Представнички дом ПС БиХ - Фото: РТРС
Представнички дом ПС БиХФото: РТРС

Овим измјенама и допунама закона, које је у парламентарну процедуру упутио Савјет министара, а које ће посланици разматрати у другом читању, уређује се, односно мијења вријеме застаре, те отклањају недостаци у поступку наплате и доношења рјешења о принудној наплати ненаплаћене судске таксе.

Истовремено се прецизирају одредбе с циљем ефикаснијег поступка принудне наплате судске таксе лицима која немају боравиште или пребивалиште у БиХ, али имају имовину у БиХ.

На дневном реду сједнице је у другом читању и Приједлог закона о спречавању сукоба интереса у институцијама власти БиХ, чији су предлагачи посланици Саша Магазиновић /СДП/, Дамир Арнаут /Наша странка/ и Јасмин Емрић /А-СДА/.

У првом читању посланици би требали разматрати Приједлог закона о јавним набавкама БиХ, са мишљењем Уставноправне комисије, чији су предлагачи посланици из Клуба ДФ-а.

На предложеном дневном реду је и Приједлог закона о измјенама и допунама Изборног закона БиХ чији је предлагач посланик СДП-а БиХ Саша Магазиновић.

Предложеним измјенама и допунама Изборног закона брише се одредба којом се прописује могућност истовременог обављања изабране дужности и дужности у извршној власти у периоду до конституисања извршних органа власти изабраних на редовним изборима у истом изборном циклусу.

Утврђује се да лице које је изабрано у законодавну власт на свим нивоима власти у БиХ за вријеме трајања мандата може прихватити вршење извршне функције под условом да мандат у законодавној власти стави у мировање.

За вријеме мировања мандат се додјељује сљедећем кандидату са исте листе са које је изабрано лице које мандат ставља у мировање.

На дневном реду је и неколико извјештаја комисије Колегијума за постизање сагласности о посланичким захтјевима, међи којима је захтјев посланика Дамира Арнаута за разматрање Приједлога закона о допуни Закона о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ, по хитном поступку.

Посланици би требало да разматрају и извјештај комисије Колегијума о настојању за постизање сагласности о извјештају о реализацији Ревидиране стратегије БиХ за спровођење Анекса седам Дејтонског мировног споразума за 2018. годину, чији је подносилац Министарство за људска права и избјеглице у Савјету министара.

У извјештају је, између осталог, наведено да је тада 17.669 избјеглих из БиХ било ван земље, те да је статус расељених имало 96.421 лице.

На дневном реду је и приједлог извјештаја о реализацији Стратешког плана руралног развоја БиХ за период од 2018. до 2021. године, те извјештај о извршењу буџета институција БиХ и међународних обавеза за прошлу годину, чији су подносиоци Предсједништво БиХ и Канцеларија за ревизију институција БиХ.