latinica  ћирилица
14/10/2020 |  07:52 ⇒ 08:01 | Аутор: СРНА

Милена Дравић - вољена филмска и позоришна дива

Српска глумица Милена Дравић, која је играла у више од 100 филмских остварења и остварила низ позоришних улога, од којих су многе вишеструко награђиване, умрла је на данашњи дан 2018. године.
Преминула Милена Дравић (Фото: Далибор Даниловић/РАС Србија) -
Преминула Милена Дравић (Фото: Далибор Даниловић/РАС Србија)

Најпознатије филмске улоге, Милена Дравић, једна од најпопуларнијих глумица бивше Југославије, остварила је у филмовима: "Козара", "Прекобројна", "Јутро", "Хасанагиница", "Љубавни живот Будимира Трајковића", "Рад на одређено време", "Мој тата на одређено време" и "Посебан третман".

Глумила је заједно са највећим домаћим и холивудским глумцима и звијездама као што су Ричард Бартон и Бред Пит.

У филмовима била је јунакиња ратних епопеја, бунтовница црног таласа, изузетна у комедијама и трагедијама.

Осим филма и телевизије, Милена Дравић играла је и у позоришту, гдје је остварила седамдесетак улога.

Са својим супругом и колегом Драганом Николићем водила је од 1972. до 1974. године шоу-програм "Образ уз образ" - једну од најпопуларнијих забавних емисија бивше Југославије.

Дравићева је добитница великог броја домаћих и иностраних награда и признања.

Неке од њих су: награда за најбољу споредну глумицу на Канском филмском фестивалу, специјална награда "Златна ружа" на Филмском фестивалу у Венецији, седам "Пулских арена", три статуете "Ћуран" на "Данима комедије" у Јагодини, те Гран-при "Татјана Лукјанова".

За изузетан допринос драмској умјетности, Милена је награђена најпрестижнијим српским признањима, као што су: Добричин прстен, "Велика Жанка", награда "Павле Вуисић", статуета "Јоаким Вујић", "Златни ћуран" и Нушићева награда.