latinica  ћирилица
14/10/2020 |  09:55 ⇒ 10:10 | Аутор: ТАНЈУГ

Мишелинове звјездице коначно у Србији

Мишелинове звјездице коначно и у Србији, а први ресторани који ће добити најпрестижније кулинарско признање биће познати у децембру.

Мишелинова звјездица је својеврстан кулинарски "оскар", највеће и најврједније признање у кулинарском свијету које добијају ресторани са пестижном понудом и услугом.

Ресторани могу да добију до три звјездице за квалитет хране на основу пет критеријума: квалитета коришћених намирница, мајсторства укуса и технике кувања, личности кувара у његовој кухињи, односа цијене и понуде, као и досљедности квалитета, коју потврђују Мишленови инспектори.

Мишелинови инспектори анонимно посјећују ресторане широм свијета и оцјењују искључиво квалитет хране коју служе, на основу тих пет критеријума.

Звјездице не зависе од ентеријера, декора стола или квалитета услуге ресторана - то се рангира посебно, оцјеном од 1 до пет.

Сви добитници звјездица су у Мишелиновом водичу, у којем се препоручују ти ресторани, у преко 30 земаља на три континента. До сада је продато више од 30 милиона публикација.

Од земаља у окружењу само Хрватска и Словенија су се нашле у Мишленовом водичу - Хрватска са седам ресторана са звјездицама, а Словенија са два.

Мишелинове звјездице покренула су браћа Андре и Едуард Мешелин чије презиме носе и најпознатији пренуматици на свијету.

Како би мотивисали људе да путују и тако повећали продају кола и својих гума, браћа Мишелин су 1900. године направила мали водич са корисним информацијама за путнике, као што су мапе, списак аутомеханичарских радњи, бензинских станица, те листу мјеста гдје може да се једе или пронађе преноћиште.

Између осталог, водич је имао анонимне оцјене европских ресторана, а од 1926. године је почео да додјељује чувене звјездице.

Особе који оцјењују храну - Мишелинови инспектори, стално су запослени у Мишелин групи, а већина је студирала у најбољим угоститељским школама у свијету.