latinica  ћирилица
14/10/2020 |  12:10 ⇒ 19:57 | Аутор: РТРС

Дом здравља Милићи биће уведен у трезорски начин пословања (ВИДЕО)

Власеница је одољела пандемији - истакнуто је на састанку министра здравља и социјалне заштите Српске Алена Шеранића са руководством општине. С начелником Милића разговарао је о епидемиолошкој ситуацији, али и о томе како у овој општини развијати здравствени систем. Посјетио је и Шековиће.
Милићи-састанак - Фото: СРНА
Милићи-састанакФото: СРНА

Шеранић је рекао у Власеници да је задовољан како је ова локална заједница одговорила на изазове које је донијела пандемија. Разговарано је и о одласку медицинских радника у пензију и запошљавању млађих кадрова.

- Министарство здравља ће правити програм помоћи Домовима здравља и болницама да збрину раднике који немају повезан стаж у претходном периоду - рекао је Шеранић.

Начелник општине Власеница Мирослав Краљевић додао је да је десет људи отишло у пензију, уплаћене су синдикалне обавезе.

- Постоји још десет до петнаест људи који су стекли услове за пензију - додао је Краљевић.

У Милићима је епидемилошка ситуација задовољавајућа, а Дом здравља би у наредном периоду требало да пређе на трезорски систем пословања, с обзиром на то да ова здравствена установа послује позитивно.

- Тиме би уштедили на овим да кажемо немедицинским услугама и трошковима, и више би се давало на здравствени систем, медицинске раднике - сматра Момир Лазаревић начелник општине Милићи.

Шеранић је додао, да је епидемија вируса корона све успорила у том процесу. 

- Али, нећемо одустајати од тога и мислим да је то врло важно да истрајемо до краја када је то у питању - додао је Шеранић.

У Шековићима је најављено формирање Центра за социјални рад.

- Обзиром да смо ми изразито неразвијена општина , са таквим буџетом какав јесте нисмо то успјели до сада. У договору са министром Шеранићем надам се да ћемо добро испланирати буџет за 2021 годину и то урадити - каже Момир Ристић начелник општине Шековићи.

Шеранић је најавио помоћ Министарства здравља у формирању Центра за социјални рад, те честитао начелнику и руководству Дома здравља, због свега што су предузели као одговор на пандемију.