latinica  ћирилица
14/10/2020 |  13:00 ⇒ 13:00 | Аутор: sputniknews.com

Лавров: Вријеме је да Русија престане да се обазире на мишљење Запада

Вријеме је да Русија престане да се осврће на мишљење Запада, рекао је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.
Сергеј Лавров (Фото: Спутњик) -
Сергеј Лавров (Фото: Спутњик)

- Вријеме је да престанемо да судимо о себи према процјенама које нам дају колективни Запад или поједине западне земље, и већ то чинимо - рекао је Лавров у интервјуу за три руске радио-станице, укључујући Спутњик.

Он је рекао да не мисли да Русија мора стално да узима у обзир шта Запад говори о њој. Како је рекао, то, истовремено, уопште не значи одступање од раније постигнутих договора.

- Увјерен сам да наш став удаљавања од ситуације када се осврћемо на Запад: "Аха, шта ће они о нама тамо мислити?", мора да остане у оквирима међународног права и морамо да останемо привржени свим оним договорима који су уз наше учешће постигнути - нагласио је Лавров.

Истовремено, он је додао да западне земље из неког разлога често "сматрају да су изнад закона и изнад нивоа Руске Федерације".

- Осјећај сопствене надмоћи је веома опасан. Довољан нам је осјећај личног самопоштовања - рекао је руски министар.

Лавров је у уторак изјавио током телефонског разговора са колегом Жозепом Борељом да Русија позива земље Европске уније да одустану од разговора са становишта надмоћи и пређу на равноправан дијалог. Он је додао да подстицање антируских расположења не одговара циљевима стабилизације ситуације у Европи.