latinica  ћирилица
14/10/2020 |  13:26 ⇒ 13:36 | Аутор: СРНА

Мигранти враћени из Хрватске са повредама

Група од 14 миграната примљена је у Хитну помоћ и Дом здравља Велика Кладуша с више тјелесних повреда које су им, како су рекли, нанијели припадници МУП-а Хрватске док су их враћали на територију БиХ.
Мигранти у ФБиХ, архив (Фото: Н1) -
Мигранти у ФБиХ, архив (Фото: Н1)

У Хитној помоћи мигрантима су синоћ констатоване лакше повреде, а неки су упућени на даље претраге и рентген, преноси телевизија Н1.

Према фотографијама које су објављене на друштвеним мрежама, мигранти имају подливе на различитим дијеловима тијела и лица.

Портпарол МУП-а Унско-санског кантона Але Шиљдедић рекао је да се присилно враћање миграната дешава сваки дан на различитим подручјима која нису гранична.

- То су шумски прелази. Имају пријаве да се врате с повредама, некада су видљиве, али је тешко доказати да је то урадила хрватска полиција како они тврде. Љекари утврђују да ли су то повреде настале приликом покушаја илегалног преласка или у међусобном сукобу миграната - рекао је Шиљдедић.

Он каже да се све изјаве, пријаве и документација достављају Министарству безбједности у Савјету министара и да их има јако много за протекле три године.

Невладине међународне организације упозоравале су на насиље које МУП Хрватске чини над мигрантима приликом враћања на територију БиХ, али челници тог министарства и Хрватске негирају да врше било какво незаконито насиље.