latinica  ћирилица
14/10/2020 |  14:27 ⇒ 19:31 | Аутор: СРНА

У Вишеград у протекле двије године уложено око четири милиона КМ

Министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић рекла је данас да је Влада Српске у посљедње двије године уложила око четири милиона КМ у инфраструктурне пројекте у општини Вишеград.
Састанак у Вишеграду (Фото: Општина Вишеград) -
Састанак у Вишеграду (Фото: Општина Вишеград)

Након састанка са начелником општине Младеном Ђуревићем на којем је учествовала и министар трговине и туризма Сузана Гашић, Голићева је рекла новинарима да је у Вишеграду у току санација Спортске дворане у коју Влада Српске улаже око 340.000 КМ из пројекта енергетске ефиканости.

- Пројекат подразумијева термичку изолацију дворане, замјену прозора и врата, кровну конструкцију, реконструкцију гријања - нагласила је Голићева.

Она је навела да је на састанку било ријечи и о функционисању Комуналног предузећа, те о завршетку водоводне и канализационе мреже.

- Са начелником смо договорили да објекат Дома здравља уђе у пројекат енергетске ефикасности и договорили смо процедуре и начин, како би приступили санирању тог објекта - додала је Голићева.

Она је напоменула да је у Вишеграду у току завршетак пројекта изградње 40 стамбених јединица, који је финансирала Влада Српске, истичући да би уз још један такав објекат колективни центри у овој локалној заједници били распуштени.

Голићева је подсјетила да је много урађено и на рјешавању имовинско-правних односа у насељима Бикавац и Гарча, гдје је завршава процес откупа станова.

Она је нагласила да ће у наредном периоду бити још пројеката и да је циљ Владе Републике Српске да улаже како би будуће генерације запослење нашле у свом граду.

- На руководству општине и Влади је да не дозволе да млади и школовани људи напуштају ове просторе, већ да остану у Републици Српској и заједно са нама учествују у њеном развоју - рекла је Голићева.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је да је Вишеград једна од општина која је имала велику подршку Владе Српске и свих институција, на чему је посебно захвалан.

Захваливши се министрима на посјети, Ђуревић је рекао да је на састанку било ријечи о пројектима који су у току, а које је финансирала Влада Републике Српске.

Састанку су присуствовали и директор Фонда за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Срђан Тодоровић и директор предузећа "Хе на Дрини" Недељко Перишић.

Тодоровић је рекао да је општина Вишеград у протеклом периоду, кроз пројекат прекограничне сарадње, успјела да обезбиједи значајна донаторска средства за побољшање управљања отпадом у овој локалној заједници.

- Кроз тај пројекат општина је добила возило за боље сакупљање и раздвајање комунланог отпада. Обавеза општине Вишеград је кофинансирање од око 60.000 КМ и данас смо договорили да ће Влада Српске обезбиједити средства како би ова опрема била допремљена и стављена у функцију - навео је Тодоровић.

Он је истакао да ће помоћу ове опреме бити могуће раздвајање корисних сировина из укупног комуналног отпада, биће обезбјеђена боља профитабилност комуналног предузећа и омогућиће се да се сачувају радна мјеста и отворе нова.

Голићева и Ђуревић посјетили су Спортску дворану, гдје ће се радити енергетска санација објекта у оквиру пројекта "Енергетска ефиканост у Републици Српској", који реализује Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Српске.

Голић, Гашић, Ђуревић и Тодоровић ће заједно посјетити општину Ново Горажде, гдје ће их примити начелник Мила Петковић.