latinica  ћирилица
14/10/2020 |  14:33 ⇒ 14:35 | Аутор: СРНА

Беванда: Због нерада замјеника морао сам документе да потписујем у болници

Министар финансија и трезора у Савјету министара Вјекослав Беванда рекао је да његово одсуство са посла због лијечења није угрозило ни једну активност Министарства захваљујући његовим сарадницима који одговорно и професионално обављају рад.
Вјекослав Беванда (Фото: sutra.ba) -
Вјекослав Беванда (Фото: sutra.ba)

Поводом данашње изјаве замјеника министра финансија и трезора у Савјету министара Хазима Ранчића да се не зна ко руководи овим министарством и припрема одговоре на посланичка питања, Беванда је навео да је Ранчић изнио озбиљне сумње, понизио запослене у овом министарству и уништио сваки људски однос у њиховој сарадњи.

У писаној изјави Беванда је напоменуо да је други мандат на челу Министарства финансија и трезора и да за пет и по година никада није посумњао нити у један акт који спремају запослени у овој институцији гдје имају само један циљ - радити по закону и у складу са Уставом БиХ.

Беванда наводи да је Ранчић тек што је дошао изнио озбиљне сумње, понизио запослене у овом министарству и уништио сваки људски однос у сарадњи.

- Не желећи јавност да замарам личним стварима настојао сам своје лијечење да задржим за себе. Али, након данашњих изјава мог замјеника дужан сам јавности и посланицима саопштити да сам на боловању због тешке операције коју сам имао и да сам подвргнут прилично исцрпљујућим терапијама, али да због тога нисам занемарио свој посаом, нити функцију коју обављам - поручио је Беванда.

Он је подсјетио да до ове године није присуствовао само на једној сједници Савјета министара, а да је редовно присутан и на скоро свим сједницама оба дома Парламентарне скупштине БиХ.

Беванда је напоменуо да његово одсуство са посла због лијечења није угрозило нити једну активност Министарства и да је сваки акт који се морао својеручно да потпише - потписао.

- Нажалост, због чињенице да је мој замјеник Хазим Ранчић одбио да поступи по закону и прихвати моје овлаштење и руковођење Министарством док сам одсутан, морао сам и у болници потписивати налоге за плаћања и многобројну документацију из домена рада нашег министарства - појаснио је Беванда.

На овај начин и уз залагање свих људи који одговорно и професионално обављају рад, указао је Беванда, није угрожено пословање Министарства и скоро 80 институција БиХ који зависе о трезорском пословању и њиховом раду.

- Моји сарадници редовно обављају своје послове, а познато је да имамо девет сектора и помоћника министара, сектретара Министарства и замјеника министра. Након што је Ранчић у писаној форми одбио да преузме овлаштења која му и по закону припадају проблематизовао је и моју болест, игнорисао чињеницу да се неко с ким треба да сарађује бори за живот и, на крају, деградирао Министарство на чијем је челу изјавом да не зна ни ко припрема одговоре посланицима нити ко руководи овом институцијом - навео је Беванда.

Он је поручио да је на челу Министарства финансија и трезора и да док год је ту неће дозволити никакве блокаде у раду, те да ће увијек бити на страни људи који раде и већ увелико припремају буџет за 2021. годину.

- Министарство финансија и трезора једно је од најјачих карика у ланцу институција БиХ и очекујем да ће и мој замјеник постати дио овог колектива који нема само професионалну, него и људску димензију због чега се захваљујем свима на порукама и жељама за брз опоравак - истакао је Беванда.