latinica  ћирилица
14/10/2020 |  16:30 ⇒ 16:33 | Аутор: СРНА

Шеранић: Општина Власеница и Дом здравља успјешно одговорили изазовима (ФОТО)

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић изјавио је данас у Власеници да је задовољан како је ова локална заједница одговорила на изазове које је донијела епидемија вируса корона и да се у рјешавању ове проблематике изузетним показао Дом здравља.
Шеранић посјетио Дом здравља Власеница (фото: Министарство здравља и социјалне заштите Српске) -
Шеранић посјетио Дом здравља Власеница (фото: Министарство здравља и социјалне заштите Српске)

Шеранић је рекао да ће ресорно министарство подржати Дом здравља у Власеници у настојању да обезбиједи специјалисте из физијатрије, педијатрије и психијатрије и да ће кроз план за наредну годину допунити оно што је потребно од свих специјалистичких грана.

Након састанка са начелником општине Мирославом Краљевићем и директорима Дома здравља и Центра за социјални рад, Шерановић је рекао новинарима да је Влада Српска кренула у одређене активности које се тичу свих домова здравља с циљем збрињавања радника који су остварили услове за пензију.

Навео је да су те активности подразумијевале дознаку 52.000.000 КМ Фонду здравственог осигурања, чиме су се стекли услови да се подигну нивои уговора које здравствене установе имају.

- То је омогућило да ове године одмотавамо клупко проблема Дома здравља у Власеници - рекао је Шеранић.

Шеранић каже да се успјело у збрињавању радника који су остварили услове за пензију.

- То ћемо учинити и у наредном периоду кроз системски приступ овом проблему, а о чему ћемо разговарати наредне седмице на Влади. Правићемо програм који ће помоћи домовима здравља, али и болницама да збрину раднике који немају повезан радни стаж због неуплаћивања пореза и доприноса у протеклом периоду - рекао је Шеранић.

Он је додао да ће одлазак радника у пензију ослободити простор за пријем младих кадрови, што је, како је оцијенио, врло важно.

Шеранић је рекао да је задовољан оним што је чуо од директора Центра за социјални рад када су у питању редовне исплате свих права корисницима овог центра.

- Разговарали смо о унапређењу рада Центра за социјални рад. Требамо посветити пажњу унапређењу односа општине Власеница са републичким установама које се баве питањем социјалног рада, а ту мислим, прије свега, на домове за старија лица, установе које збрињавају лица са менталним проблемима - рекао је Шеранић.

Начелник општине Власеница Мирослав Краљевић каже да је на састанку разговарано о проблематици у Дому здравља, у којем су се годинама гомилали дугови и обавезе, а који су почели да се рјешавају прошле године након посјете министра Шеранића.

- Успјели смо да десет људи пошаљемо у пензију и да уплатимо све њихове обавезе - рекао је Краљевић и додао да је још 10 до 15 људи испунило услове за пензију.