latinica  ћирилица
14/10/2020 |  16:53 ⇒ 16:53 | Аутор: СРНА

Пленковић: Озбиљан друштвени проблем радикализације и екстремизма

Хрватски премијер Андреј Пленковић изјавио је данас да Хрватска има озбиљан друштвени проблем радикализације и екстремизма са којим ће се институције приоритетно бавити у наредном периоду.

- То није увезено, то је хрватски производ - рекао је Пленковић новинарима.

Он је радикализацијом назвао напад аутоматским оружјем на полицајца пред зградом хрватске Владе на Марковом тргу, указујући да је неко утицао на нападача да то учини.

- Треба видјети ко су актери, па и у политичком животу Хрватске који подстичу мржњу, нетрпељивост, несношљивост - рекао је Пленковић.

Он је навео да постоји и одговорност медијских актера који подстичу мржњу између Хрвата као већинског народа и српске мањине, као и да има оних којима се не свиђа политика коју води хрватска Влада.

Пленковић каже да ће истрага показати који су политички мотиви напада и одакле долази та радикализација.

- Не могу упријети прст нити на политичку странку или покрет. Добро пратим, ослушкујем и ко је за какву политику. Ако неко жели представити парламентарну већину као неку хрватско-српску трговачку коалицију и да се тако квалификује Влада изабрана вољом грађана, можете и тим путем кренути - рекао је Пленковић.

Он је поновио да у нападу на полицајца има елемената терористичког акта, те да нападач није наишао успут на Марков трг.

- Ово је озбиљна ситуација, која захтијева да и институције, али и сви заједно као друштво испитамо који су мотиви и разлози оваквога чина - рекао је Пленковић и додао да не искључује могућност да се овакав напад понови.