latinica  ћирилица
14/10/2020 |  17:05 ⇒ 15/10/2020 | 20:40 | Аутор: СРНА

Вучић: Први у Европи по стопи привредног раста

Србија ће, према новој процјени Међународног монетарног фонда, бити прва у Европи по стопи привредног раста, изјавио је данас предсједник Србије Александар Вучић.
Александар Вучић (Фото: Предсједништво Србије/Димитрије Гол) -
Александар Вучић (Фото: Предсједништво Србије/Димитрије Гол)

Вучић је рекао да је до нове процјене ММФ-а Србија била друга иза Литваније, те да ће сада, по новој процјени, Србија ову годину "завршити као земља са златном медаљом, као прва у Европи".

Он је након видео-састанка са шефом делегације ММФ-а Јаном Кејсом Мартејном навео да је прва процјена Београда да Србија има "минимално, али позитиван раст бруто домаћег производа у трећем кварталу".

- То је јако тешко јер смо у трећем кварталу били ужасно погођени корона кризом - изјавио је Вучић за РТС.

Додао је да је Србија са ММФ-ом покренула разговоре о повећењу плата.

- Они су скептични, а ми смо инсистирали и показали смо довољно простора за повећање плата у јавном сектору - навео је Вучић.

Што се тиче процента повећања, Вучић је указао да ће бити повећања плата, али да то не може да буде као претходних година.

Према његовим ријечима, ако би се све договорили, просјечна плата у Србији порасла би са 510, 515 на 540 евра у марту наредне године.

Говорећи о дијалогу Беогарада и Приштине, Вучић је истакао да више и не реагује на приче о међусобном признавању из Приштине, гдје то, како је указао, понављају "као папагаји".

Вучић је додао и да ће Београд дати све од себе и увијек учествовати у дијалогу.

- Ми ћемо да чекамо да видимо када ће они да испуне своје обавезе из првог споразума 2013. године. Не брините, имаћемо довољно стрпљења - рекао је предсједник Србије.