latinica  ћирилица
14/10/2020 |  17:40 ⇒ 17:42 | Аутор: СРНА

Размотрен низ приједлога о измјенама и допунама више закона

Посланици у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ обавили су данас у Сарајеву расправу о Приједлогу закона о измјенама и допуни Закона о судским таксама у поступку пред Судом БиХ, којим се стварају услови за успостављање ефикасног механизма наплате судских такса.
ПД ПС БиХ - Фото: РТРС
ПД ПС БиХФото: РТРС

Представнички дом изјасниће се у 18.00 часова о свим размотреним тачкама...

Овим измјенама и допунама закона, које је у парламентарну процедуру упутио Савјет министара, а које су посланици разматрали у другом читању, уређује се, односно мијења вријеме застаре, отклањају недостаци у поступку наплате и доношења рјешења о принудној наплати ненаплаћене судске таксе.

Истовремено се прецизирају одредбе с циљем ефикаснијег поступка принудне наплате судске таксе лицима која немају боравиште или пребивалиште у БиХ, али имају имовину у БиХ.

О овој тачки није било дискусија посланика.

Расправа је, у првом читању, обављена и о Приједлогу закона о јавним набавкама БиХ, чији су предлагач посланици из Клуба ДФ-а.

Овај законски приједлог добио је негативно мишљење Уставноправне комисије овог дома.

Посланици су размотрили и Приједлог закона о измјенама и допунама Изборног закона БиХ, чији је предлагач посланик Саша Магазиновић /СДП/.

Он је подсјетио да се предложеним измјенама и допунама Изборног закона брише одредба којом се прописује могућност истовременог обављања изабране дужности и дужности у извршној власти у периоду до конституисања извршних органа власти изабраних на редовним изборима у истом изборном циклусу.

Утврђује се и да лице које је изабрано у законодавну власт на свим нивоима власти у БиХ за вријеме трајања мандата може прихватити вршење извршне функције под условом да мандат у законодавној власти стави у мировање.

За вријеме мировања мандат се додјељује сљедећем кандидату са исте листе са које је изабрано лице које мандат ставља у мировање.

Размотрен је и Приједлог измјена и допуна Јединствених правила за израду правних прописа у институцијама БиХ у првом читању, чији је предлагач Уставноправна комисија Представничког дома, без дискусије посланика.

О Приједлогу извјештаја о реализацији Стратешког плана руралног развоја БиХ за период од 2018. до 2021. године говорио је посланик Јасмин Емрић /А-СДА/, који је овај материјал оцијенио као добар документ.

Љубица Миљановић из СНСД-а поздравила је иницијативу за оснивање ИПА оперативне структуре, што ће значајно унаприједити стање у овом сектору, у складу са уставним оквирима у БиХ.

Посланик СДС-а Мирко Шаровић упозорио је на тренд смањења запослених у руралном сектору, пад пољопривредне производње и лошу конкурентну позицију домаћих пољопривредника због ниског подстицаја.

Подносилац извјештаја, Министарство спољне трговине и економских односа у Савјету министара, у закључку наводи да је константан проблем дугогодишњи дисбаланс између увоза и извоза, те да је трговински дефицит у 2018. години износио више од двије милијарде КМ.

У закључку је наведено и да је у 2018. години БДВ у сектору пољопривреде порасла за око 12 одсто, да се повећала површина пољопривредног земљишта у употреби и то у Федерацији БиХ /ФБиХ/ 1,29 одсто, у Републици Српској 6,25 одсто и Брчко дистрикту 1,63 одсто, али и да се број запослених смањио за 25.000.

У Извјештају је наведено да су, од укупно 66 подмјера, активности спровођене на 44 подмјере, да се највећи дио подршке пољопривредницима реализује у виду директних плаћања, да су финансијска средства планирана Стратешким планом за 2018. годину реализована у износу од 73 одсто од планираног.

Као недостатак наводи се незадовољавајућа брзина унапређења административних и институционалних капацитета, као и непостојање релевантне базе података, што је велики недостатак за праћење резултата спровођења мјера.

Извјештај о извршењу буџета институција БиХ и међународних обавеза БиХ за прошлу годину, чији је подносилац Предсједништво БиХ, као и Извјештај о финансијској ревизији извршења буџета институција БиХ за прошлу годину, чији је подносилац Канцеларија за ревизију институција БиХ, размотрени су без дискусије.

Обављена је и расправа о именовању Хрвоја Твртковића за генералног ревизора Канцеларије за ревизију институција БиХ, као и за директора Агенције за заштиту личних података у БиХ, а кандитати су Драгољуб Рељић, Петар Ковачевић и Бранко Петрић.

Размотрен је и Приједлог закључка о оснивању Привремене заједничке комисије оба дома парламента БиХ ради спровођења процедуре за именовање два представника академске заједнице и једног представника невладиног сектора у Комисију за избор и праћење рада Агенције за превенцију корупције и координацију борбе против корупције.

За чланове Привремене заједничке комисије предложени су посланици Предраг Кожул, Сафет Софтић и Јаков Галић, те делегати Средоје Новић, Бариша Чолак и Амир Фазлић.

Обављена је и расправа о Приједлогу закључка о оснивању Привремене заједничке комисије оба дома парламента БиХ за спровођење процедуре именовања замјеника директора Агенције за заштиту личних података у БиХ, чији је предлагач Заједнички колегијум оба дома парламента БиХ.

За чланове Привреме заједничке комисије предложени су посланици Сања Вулић, Борјана Кришто и Адил Османовић, те делегати Никола Шпирић, Асим Сарајлић и Лидија Брадара.

Посланици су размотрили и низ посланичких иницијатива, као и питање давања сагласности за ратификацију Амандмана број два на Уговор о финансирању између БиХ и Европске инвестиционе банке, накнадно измијењен Амандманом број један /Уговор о финансирању/ – Дистрибуција електричне енергије у БиХ.

Након паузе, Представнички дом изјасниће се у 18.00 часова о свим размотреним тачкама дневног реда.