latinica  ћирилица
14/10/2020 |  19:11 | Аутор: СРНА

Хрвоје Твртковић именован за главног ревизора

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ именовао је данас Хрвоја Твртковића за генералног ревизора Канцеларије за ревизију институција БиХ. Посланици су данас изабрали Драгољуба Рељића за директора Агенције за заштиту личних података у БиХ.
Заједничке институције БиХ - Фото: РТРС
Заједничке институције БиХФото: РТРС

Представнички дом одгодио је изјашњавање о Приједлогу закона о спречавању сукоба интереса у институцијама власти БиХ.

Изјашњавање ће бити обављено након гласања о амандманима у другом кругу, јер данас нису добили потребну већину.

Предлагачи овог законског приједлога су посланици Саша Магазиновић /СДП/, Дамир Арнаут /Наша странка/ и Јасмин Емрић /А-СДА/.

Шеф Клуба посланика СНСД-а Сњежана Новаковић Бурсаћ рекла је током расправе да је неспорна потреба доношења доброг закона о спречавању сукоба интереса, али да је кључни недостатак предложеног текста то што није испраћена расподјела надлежности између различитих нивоа власти у БиХ.

Представнички дом усвојио је данас Приједлог закона о измјенама и допуни Закона о судским таксама у поступку пред Судом БиХ којим се стварају услови за успостављање ефикасног механизма наплате судских такса.

Овим измјенама и допунама закона, које је у парламентарну процедуру упутио Савјет министара, а које ће посланици разматрати у другом читању, уређује се, односно мијења вријеме застаре, отклањају недостаци у поступку наплате и доношења рјешења о принудној наплати ненаплаћене судске таксе.

У други круг је упућен Приједлог закона о измјенама и допунама Изборног закона БиХ, чији је предлагач посланик Саша Магазиновић /СДП/, јер овај приједлог данас није добио ентитетску већину.

Предложеним измјенама и допунама Изборног закона брише се одредба којом се прописује могућност истовременог обављања изабране дужности и дужности у извршној власти у периоду до конституисања извршних органа власти изабраних на редовним изборима у истом изборном циклусу.

Утврђује се да лице које је изабрано у законодавну власт на свим нивоима власти у БиХ за вријеме трајања мандата може прихватити вршење извршне функције под условом да мандат у законодавној власти стави у мировање.

За вријеме мировања мандат се додјељује сљедећем кандидату са исте листе са које је изабрано лице које мандат ставља у мировање.

Законодавни поступак за Приједлог закона о јавним набавкама БиХ, чији су предлагач посланици из Клуба ДФ-а, обустављен је због негативног мишљења надлежне комисије.

Прихваћен је извјештај о реализацији Ревидиране стратегије БиХ за спровођење Анекса седам Дејтонског мировног споразума за 2018. годину, чији је подносилац Министарство за људска права и избјеглице у Савјету министара.

У извјештају је, између осталог, наведено да је тада 17.669 избјеглих из БиХ било ван земље, те да је статус расељених имало 96.421 лице.

Посланици су подржали и Приједлог измјена и допуна Јединствених правила за израду правних прописа у институцијама БиХ у првом читању, као и извјештај о извршењу буџета институција БиХ и међународних обавеза БиХ за прошлу годину, чији је подносилац Предсједништво БиХ, те извјештај о финансијској ревизији извршења буџета институција БиХ за прошлу годину, чији је подносилац Канцеларија за ревизију институција БиХ.

О приједлогу извјештаја о реализацији Стратешког плана руралног развоја БиХ за период од 2018. до 2021. године гласаће се на наредној сједници јер није било ентитетске већине.

Представнички дом именовао је посланике Предрага Кожула, Сафета Софтића и Јакова Галића за чланове Привремене заједничке комисије оба дома парламента БиХ за спровођење процедуре за именовање два представника академске заједнице и једног представника невладиног сектора у Комисију за избор и праћење рада Агенције за превенцију корупције и координацију борбе против корупције.

Посланици Сања Вулић, Борјана Кришто и Адил Османовић добили су подршку Представничког дома за именовање у Привремену заједничку комисију оба дома парламента БиХ за спровођење процедуре именовања замјеника директора Агенције за заштиту личних података у БиХ.

На сједници је дата сагласност за ратификацију Амандмана број два на Уговор о финансирању између БиХ и Европске инвестиционе банке "Уговор о финансирању - дистрибуција електричне енергије у БиХ", након чега је данашња сједница завршена.