latinica  ћирилица
15/10/2020 |  09:48 ⇒ 10:34 | Аутор: СРНА

Кустурић: Спасавање људских живота - неизмјерна вриједност

Примарна мисија Хеликоптерског сервиса Републике Српске јесте спасавање људских живота ваздушним медицинским транспортом, што је неизмјерна вриједност, и зато је овај сервис неопходно додатно опремити бар још једном летјелицом, изјавио је Срни директор Хеликоптерског сервиса Бобан Кустурић.
Бобан Кустурић - Фото: РТРС
Бобан КустурићФото: РТРС

Кустурић је навео да је у овој години изведено 40 медицинских транспорта, не само у Српској већ и у земље региона, од чега је десет тек рођених беба, те да је управо то оно што посади Хеликоптерског сервиса даје мотив и не слушају злонамјерне критике.

- Нису основане критике појединаца да летови коштају много, јер је то врло лако провјерити. Рецимо, хеликоптер 'Бел 206' троши на сат 80 литара горива керозина, које је најјефтиније, а лет од Бањалуке до Требиња траје сат и 15 минута, што значи неких око 100 литара горива. Трошкови не износе десетине хиљада КМ као што то појединци покушавају да прикажу, јер желе грађанима да створе такву перцепцију и изазову одређену аверзију - истакао је Кустурић.

Он је нагласио да му је веома познато како становништво реагује на Хеликоптерски сервис, јер је у више наврата био у прилици да их благосиљају, с обзиром на то да су захваљујући Хеликоптерском сервису спасени животи њиховог дјетета, брата, оца, мајке...

- На број становника Републике Српске, 40 медицинских евакуација у протеклих девет мјесеци није мало и ако је само десет одсто тих живота спасено захваљујући хеликоптеру, да ли постоји цијена која може да се оправда или не на тај начин - рекао је Кустурић.

Он је нагласио да је поносан што је Република Српска, када је ријеч о ваздушном медицинском транспорту, боља чак и од неких далеко развијенијих земаља јер је становништву омогућила да има ову услугу потпуно бесплатно, док у тим развијеним земљама ову услугу имају људи који плаћају додатно осигурање.

Кустурић је нагласио да таква подршка не би била могућа без институција Републике Српске, прије свега Владе, која је препознала значај Хеликоптерског сервиса у случајевима медицинских транспорта, као и потребу да се додатно опреми новом вишенамјенском летјелицом, јер су неријетке ситуације да у току једног дана имају и по три медицинске евакуације широм Српске.

Он очекује да ће наредне године бити набављен нови хеликоптер, од чије набавке се одустало када је почела пандемија вируса корона.

- На сугестију Владе и нас, због пандемије, одустало се од набавке и предвиђена средства су усмјерена на Министарство здравља и социјалне заштите. Велики број медицинских транспорта је довољан разлог да идемо у набавку бар још једног хеликоптера, посебно јер смо проширили и дијапазон операција и радимо неке ствари које нисмо могли са мањим хеликоптером, првенствено мислим на гашење пожара. Разумијевање Владе постоји и, ако економска ситуација буде дозволила, вјероватно ћемо ићи у набавку сљедеће године - рекао је Кустурић.

Он је навео да су од Владе Србије добили хеликоптер који је стар 40 година, али је одржаван, те да у овом тренутку посједују три летјелице - "Аугуста 119 ка икс" и двије "Бел 206".

Према његовим ријечима, Хеликоптерски сервис ради и за потребе Министарства унутрашњих послова, Цивилне заштите, Владе Републике Српске и највиших функционера.

- Као и у свим нормалним државама. Важно нам је да летимо, не можемо сједити у канцеларији мјесец дана и онда да се деси непогода и да сједнемо у хеликоптер да би обавили сложен задатак. За извођење свих тих изузетно сложених операција, мени као директору Хеликоптерског сервиса и пилоту, јако је битно да имам људе који су у топ форми. Моји пилоти морају да лете бар два, три пута седмично да би били у форми, у тренажи, да би могли да изводимо најсложеније операције и поносан сам на то што смо за 12 година постојања извели хиљаде летова и није се десило да смо имали проблем било које врсте - истакао је Кустурић.

Он је навео да Хеликоптерски сервис има око 20 запослених, углавном ваздухопловног особља.

- Још немамо могућност да овдје школујемо ваздухопловно особље, али захваљујући одличним односима са Србијом и ове године радимо на томе да идемо на подмлађивање кадра - закључио је Кустурић.