latinica  ћирилица
15/10/2020 |  10:25 ⇒ 11:00 | Аутор: Б92

Квери побјегао из Русије - пријети му три године суспензије

Амерички тенисер Сем Квери направио је озбиљан прекршај због којег му пријети драстична казна.
Сем Квери - Фото: AP
Сем КвериФото: AP

Тренутно 49, а некада 11. тенисер планете, буквално је побјегао из Русије са турнира у Санкт Петербургу који је на програму ове недјеље.

Квери је у првом колу требало да се састане са Канађанином Денисом Шаповаловим, али је њихов меч отказан, јер је Квери био позитиван на вирус корона. Умјесто њега у главни жријеб упао је Виктор Троицки.

Не само да је 33-годишњак из Сан Франциска био позитиван на ковид-19 тесту, већ су били и његова супруга и  осмомјесечни син.

Сви су имали благе симптоме и морали су да испоштују двонедељни карантин у хотелу у Санкт Петербургу.

То није био никакав проблем, с обзиром да је ријеч о луксузном смјештају, али невоље настаје када породица Квери добија позив из руског министарства здравља да ће их посјетити доктор и, ако процијени, наредити им да буду хоспитализовани.

Ово је уплашило Кверија и он одлучује да заједно са женом и дјететом моментално напусти Русију, иако му је то у том тренутку законом забрањено.

С обзиром на то, да му је спонзор једна приватна авио-компанија, заказао је приватни авион и са породицом напустио Русију.

Породица Квери је у авиону сједила далеко од пилота, како не би дошло до преношења заразе. И уједно кршила све ковид-19 протоколе, упркос томе.

Допутовали су у "једну сусједну балтичку земљу" у којој тренутно не траже негативан тест на ковид-19 за улазак.

Породица Квери, логично, није одала своју локацију нити обавијестила власти земље у којој је тренутно о томе да на својој територији имају три ковид-позитивне особе.

О свему се огласио и АТП који, благо речено, није био задовољан.

- АТП је обавијештен о инциденту који се тиче кршења озбиљног протокола везаног за ковид-19 током овонедјељног турнира у Санкт Петербургу - наводи се у саопштењу.

Очекује се да на непознатој локацији породица Квери проведе колико им је остало до краја карантина, а онда промијени локацију, али остане у Европи.

Сему је до краја сезоне остало неколико пријављених турнира, поред којих и Мастерс у Паризу, али је овим потезом довео у питање своју будућност на АТП туру. Барем ону скорију.

- Играчи и чланови њиховог тима морамо да подсјетимо да кршење протокола може да доведе у питање читав турнир и да има посљедице на читав Тур. Ми смо, према нашем правилнику, ово схватили веома озбиљно и покренута је истрага - додаје се у саопштењу АТП.

Наиме, уколико АТП процијени да је Сем направио "тежак прекршај", што се и очекује, слиједи "дебела" казна.

Најсторжа казна за овакав вид прекршаја је до 100.000 долара и/или суспензија са АТП тура на максимално три године.