latinica  ћирилица
15/10/2020 |  11:34 ⇒ 11:38 | Аутор: СРНА

Грчка: Штрајк запослених у јавном сектору

Радници грчких јавних служби ступили су данас у једнодневни штрајк са захтјевом, између осталог, да плате запослених у здравству и просвјети буду повећане и да се у овим секторима повећа запошљавање током пандемије.
Штрајк у Грчкој - Фото: ТАНЈУГ
Штрајк у ГрчкојФото: ТАНЈУГ

Јавне службе затворене су од јутрос широм земље, а авио-превозници су због штрајка у контроли ваздушног саобраћаја отказале летове или их одгодиле до сутра у 8.00 часова.

Стотине запослених у служби здравствене заштите марширали су јутрос центром Атине, а централни скуп биће одржан током дана у главном граду, пренио је АП.

Главни синдикат радника јавних служби "Адеди" позвао је на штрајк и поставио серију захтјева, укључујући већа улагања у здравство, више кревета на одјељењима интензивне његе и нова примања у стални радни однос у просвјети да би могли да се одржавају часови са највише 15 ученика.

Синдикат је затражио укидање многих пореза за запослене у цивилним службама и смањење ПДВ-а на 15 одсто са садашњих 24 одсто, као и промјене недавно усвојеног закона о демонстрацијама и поништавање приватизација.

Грчка пролази кроз нови талас епидемије вируса корона, због чега је повећан притисак на здравствени систем. Влада је повећала број кревета на одјељењима интензивне његе за обољеле од ковида 19 и обећала проширење ових капацитета до краја године.