latinica  ћирилица
15/10/2020 |  12:17 ⇒ 13:03 | Аутор: Агенције

Спектакуларни скокови у подземно језеро у Румунији (ВИДЕО)

Звијезде "Red Bull Cliff Divinga" Риана Ајфланд и Константин Поповиц скакали су у подземно језеро у нестварном амбијенту бившег рудника соли у Румунији, 120 метара испод земље.
Скокови у подземно језеро у Румунији - Фото: Screenshot
Скокови у подземно језеро у РумунијиФото: Screenshot

"Cliff Diving" који се дословно преводи као "скокови са литице" многи сматрају најстаријим екстремним спортом. Настали су на Хавајима, гдје је још у 18. вијеку краљ Кахекили скакао у воду са литице на острву Ланаи. Његови ратници су такође доказивали своју лојалност у ритуалу Леле Кава, тј. "скоку с високе литице у воду на ноге без прскања воде".

Овим својеврсним спектаклом, звијезде овог екстремног спорта су симболично најавили повратак такмичења најбољих свјетских скакача.

Четвороструку свјетску првакињу Риану Ајфланд угостио је румунски скакач који је ново велико име у овом спорту, а био је и побједник такмичења у Мостару 2019. године када је за свој савршени скок награђен десеткама од свих пет судија.

Они су своје умијеће и храброст показали у бившем руднику соли Салина Турда у Румунији, који на дубини од 120 метара скрива подземно језеро.

 

Највећи изазов с којим су се суочили није била температура воде и ваздуха од свега 12 степени, већ изузетно висок салинитет воде (8 пута виши него у Јадранском мору). Тако висок салинитет узрокује већи отпор воде и много јачи удар при доскоку.

- Данас смо урадили нешто што спада у категорију "први пут на свијету". Први подземни скок у руднику соли. Вода је много гушћа од морске, тако да је удар другачији. Посебно је искуство ударити у тако слану воду. Једноставно вас гура назад на површину - рекла је Риана.

Отежавајућа околност био је и потпуни мрак који влада у окну, појачан тамним зидовима, тако да су морали скакати под вјештачком расвјетом.

- Ово је ментално најзахтјевнији пројекат у мом животу. Стварно сам узбуђен што се ово десило на овој култној локацији у Трансилванији - истакао је Поповиц.