latinica  ћирилица
15/10/2020 |  13:48 ⇒ 13:51 | Аутор: СРНА

У Српској обиљежен Дан бијелог штапа - 60 одсто слијепих живи на рубу сиромаштва

Предсједник Савеза слијепих Републике Српске Бранко Сузић рекао је да Савез окупља 22 локалне организације које укупно имају 1.952 члана, од којих око 17 одсто живи испод егзистенцијалне зоне сиромаштва.
бијели штап - Фото: ТАНЈУГ
бијели штапФото: ТАНЈУГ

Сузић, који је присуствовао данашњем скромном обиљежавању Међународног дана бијелог штапа при Градској организацији слијепих Бањалука, рекао је да је положај слијепих генерално лош и да ова лица још нису задовољна комплетним стањем у смислу социјално-економске ситуације чланова.

- Готово 60 одсто чланства живи на ивици зоне сиромаштва - рекао је Сузић.

Он је навео да је Савез слијепих Републике Српске уприличио низ активности поводом Дана бијелог штапа, наводећи да ће бити одржано и Савјетовање менаџмента Савеза путем "Зум" платформе, на којем ће бити обрађено неколико тема с циљем да се трасирају даљи путеви рада и дјеловања Савеза.

Предсједник Градске организације слијепих Бањалука Мирослав Мандић изјавио је новинарима да се ове године, због епидемиолошке ситуације, симболично обиљежава Дан бијелог штапа додјељивањем једнократне новчане помоћи за шест чланова ове организације.

Мандић је истакао да је град Бањалука значајно помогао манифестацију организације, те најавио да ће поводом Дана бијелог штапа у суботу, 17. октобра, у Бањалуци у Дому за слијепа и слабовида лица бити одржан Међународни турнир у пикаду, уз поштовање прописаних мјера Кризног штаба Републике Српске.

Он је рекао да ова бањалучка организација Дан бијелог штапа на различите начине обиљежава од 1997. године како би указала да припадници ове популације желе и могу да буду друштвено корисни чланови друштва.

Мандић је рекао да бањалучка Градска организација слијепих окупља око 280 чланова.

Он је истакао да би се могло урадити много више како би град и установе у њему биле више прилагођене слијепим и слабовидим лицима, али и свим лицима са инвалидитетом.

- Има архитектонских баријера које би требало рјешавати и низ ситуација које би могле олакшати положај слијепог човјека у друштву - рекао је Мандић и додао да је много тога урађено, али да увијек може више, брже и боље.

Секретар Градске организације слијепих Бањалука Радомир Радановић рекао је да је сљепоћа једна од највећих инвалидности, те да су проблеми слијепих и слабовидих лица у доба пандемије вируса корона додатно погоршани.

Радановић је указао на егзистецијалне проблеме које се односе на слијепа лица, додавши да у Републици Српској слијепо лице прима туђу његу и помоћ прве категорије у износу од 180 КМ и личну инвалиднину, али не сви, од 135 КМ.

Он је рекао да је подршка у финансијском погледу Владе Републике Српске око 300 КМ за најтеже облике сљепоће, док је у Србији тај износ много већи и износи 460 КМ.

Радановић је навео и проблем запошљавања слијепих и слабовидих лица и стамбеног збрињавања.

Члан Градске организације слијепих Бањалука Мирко Клиндо рекао је да је ганут новчаном помоћи која му је уручена данас, истичући да му много значи.

Клиндо је захвалио и поручио Градској организацији и Савезу слијепих Републике Српске да наставе са радом.