latinica  ћирилица
15/10/2020 |  15:18 ⇒ 22:13 | Аутор: РТРС

Шеранић: Средства за лијек против вируса корона до краја године (ВИДЕО)

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић изјавио је након 92. сједнице Владе Српске да ће до краја године бити обезбијеђена средства за лијек против вируса корона.
Ален Шеранић (Фото: twitter.com/Vlada_Srpske) -
Ален Шеранић (Фото: twitter.com/Vlada_Srpske)

- Средства у процијењеном износу од 1.500.000 КМ биће обезбијеђена до краја 2020. године за реализацију Споразума о међусобним правима и обавезама ради реализације оквирног уговора за набавку лијека Veklury (remdesivir) за третман пацијената обољелих од Ковида-19 - рекао је Шеранић.

Шеранић је истакао да ће дозе лијека бити достављане сукесивно.

- Након што добијемо дозе лијека оне ће бити достављане здравственим установама у Републици Српској, Брчко Дистрикту и ФБиХ - рекао је Шеранић новинарима након сједнице Владе.

Шеранић је нагласио да је ријеч о активностима у БиХ у оквиру којих је укључена и Република Српска посредством представника, а што се односи на учешће у заједничкој набавци наведеног лијека.

- Нацртом споразума регулишемо однос унутар БиХ, односно када је ријеч о активностима различитих министарстава, међу којима је и Министарство цивилних послова и надлежна министарства у Српској и ФБиХ и Агенцији за лијекове и медицинска средства БиХ - рекао је Шеранић, изразивши наду да ће све затражене дозе бити достављене Републици Српској и БиХ, што зависи од Европског центра за контролу болести.

Цијелу конференцију за новинаре погледајте у видеу: