latinica  ћирилица
15/10/2020 |  15:47 ⇒ 20:13 | Аутор: РТРС

Сутра почиње изборна кампања, позив на фер понашање (ВИДЕО)

Сутра и службено у БиХ почиње предизборна кампања која ће трајати до 14.новембра.
ЦИК БиХ - Фото: РТРС
ЦИК БиХФото: РТРС

Централна изборна комисија позвала је учеснике избора да не подижу тензије и да се током кампање понашају у складу са епидемиолошким мјерама, а медије да допринесу демократичности избора. Ипак, изборни процес остаје под сјенком рекордног броја пријављених бирача за гласање посредством поште и евидентних злоупотреба тог вида гласања.

На локалним изборима 15. новембра право гласа има 3.283.194 бирача што је готово близу укупног броја становника БиХ. Пријављено је учешће 543 политичка субјекта: што странака, што независних кандидата и коалиција. Овјерено је укупно 30.809 кандидата док ће у бирачке одборе бити потребно именовати чак 52 000 чланова.

- Ове године први пут се директно бира градоначелник Источног Сарајева - појаснио је Жељко Бакалар, предсједник ЦИК-а.

Сумња у регуларност предстојећих избора јавила се када је ЦИК поништила близу 28.000 пријава за гласање поштом и поред тога на списку је остао 101.771 бирач.

Никада већи број је сигнал за Тужилаштво БиХ да реагује и провјери све злоупотребе- кажу у ЦИК-у. Признају да је дио проблема у њиховој регулативи која омогућава регистрацију само на основу неовјерене фотокопије личног документа а што даје простор за крађу идентитета.

Када су у питању процедуре за пријаве остале су непромјењене у смислу да се не захтјева овјерен потпис на пријави и овјерена фотокопија личне карте. Поучени овим искуством и оваквим енормним бројем могу потврдити да ће се за сљедеће изборе промјенити правило - навела је Вања Бјелица Прутина, члан ЦИК-а.

А док се не промјени правило, ЦИК једино што може јесте да омогући особама које су без свог знања пријављене да гласају из иностарства , а живе у БиХ, да своје бирачко право остваре на непотврђеном гласачком листићу.

- А ове који су лажно пријављени из иностранства а њихова пошиљка ипак стигне, а бирач је лично гласао већ у земљи, да ту пошиљку сматрамо спорном, сумњивом и да без одлагања достављамо Тужилаштву - поручила је Ирена Хаџиабдић, члан ЦИК-а.

Из ЦИК додају да ће пратити понашање политичких странака на друштвеним мрежама и подсјећају да имају овлаштење да казне и уклоне кандидате.