latinica  ћирилица
15/10/2020 |  20:32 | Аутор: СРНА

Одобрен прелет авионима са медицинском опремом за вријеме пандемије

Предсједништво БиХ одобрило је учешће БиХ у дијелу процеса Убрзане ваздушне мобилности /РАМ/, за вријеме трајања пандемије ковида 19, који се односи на одобравање прихвата или прелета преко ваздушног простора БиХ ваздушних транспортних средстава, која превозе медицински материјал и опрему намијењену сузбијању епидемије вируса корона.
Предсједништво БиХ - Фото: www.predsjednistvobih.ba
Предсједништво БиХФото: www.predsjednistvobih.ba

Предсједништво БиХ на данашњој сједници у Сарајеву примило је к` знању информацију Министарства одбране у Савјету министра о позиву за приступање процесу РАМ од Врховне команде савезничких снага за Европу.

Предсједништво БиХ је задужило министра одбране у Савјету министара Сифета Поџића да, у име БиХ, упути Врховној команди савезничких снага за Европу одговор на позив за приступање процесу Убрзане ваздушне мобилности.

У одговору ће бити исказана спремност БиХ да у оквиру РАМ процеса, у року од 72 часа од добијања захтјева, спроведе процедуре одобравања прихвата или прелета преко ваздушног простора БиХ ваздушних транспортних средстава која превозе медицински материјал и опрему намијењену сузбијању епидемије вируса корона, те спремност да ће ваздушна транспортна средства имати статус како је то предвиђено РАМ процесом.

Предсједништво БиХ је донијело одлуке о ангажовању Оружаних снага БиХ за потребе пружања помоћи цивилним органима, због опасности од ширења вируса корона у привременом уступању 12 контејнера на подручју Републике Српске, 12 контејнера на подручју Западнохерцеговачког кантона.

Такође су уступљена два контејнера на подручју општина Гламоч и Купрес, шест контејнера за Универзитетску клиничку болницу у Мостару, два контејнера за Дом здравља Мостар и један контејнер на подручју Прозор-Рама.

Предсједништво БиХ је на данашњој сједници донијело одлуке о прихватању више међународних споразума међу којима је Споразум о зајму Програм интегрисаног развоја коридора ријека Саве и Дрине примјеном Вишефазног програмског приступа између БиХ и Међународне банке за обнову и развој, Споразума о финансирању између БиХ и Међународног фонда за пољопривредни развој /ИФАД/ за Пројекат пољопривредног развоја и руралних предузећа /РЕАДП/.

На данашњој једници донесена је одлука о прихватању споразума о гранту и Амандмана седам на Споразум о финансирању закључен између КФВ-а и БиХ у износу од 5.000.000 евра за пројекат ублажавања утицаја ковида 19 за микро, мала и средња предузећа путем Европског фонда за БиХ као и Споразума о реадмисији између Савјета министара БиХ и Пакистана.

Предсједништво БиХ је прихватило позив предсједника Париског мировног форума Паскала Ламија за учешће на Париском мировном форуму, који ће се одржати од 11. до 13. новембра 2020. године у Паризу. Делегацију ће предводити предсједавајући Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић.