latinica  ћирилица
15/10/2020 |  21:24 ⇒ 16/10/2020 | 08:30 | Аутор: РТРС

Тегелтија: БиХ је урадила много из дефинисаних приоритета (ФОТО/ВИДЕО)

БиХ је цивилизацијски, географски дио Европе. И поред пада очекивања грађана од Европске уније, и даље највећи број грађана БиХ, и једног и другог ентитета, има позитиван став и сматра да БиХ треба да се креће у процесу приуближавања ЕУ, изјавио је предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија гостујући у у политичком магазину Печат наше телевизије.
Зоран Тегелтија - Фото: РТРС
Зоран ТегелтијаФото: РТРС

Тегелтија сматра да је БиХ у посљедњих неколико мјесеци много тога урадила из приоритета који су јој дефинисани.

- Мислим да смо успјели да деблокирамо неколико врло тешкик тема које су трајале 10-12 година. Уколико изузмемо правосуђе, пред нама су мање - више технички захтјеви, односно законска рјешења. Та рјешења имају елементе који су потребни свима и у којима има веома мало било каквог политичког става - прецизирао је Тегелтија.

Тегелтија је подсјетио да је Европска комисија у свом извјештају о напретку цијелог западног Балкана за 2020. годину јасно рекла да је западни Балкан поново на агенди и да је један од њених приоритета. Они су, како је навео, то јасно показали својим економско - инвестиционим плановима за западни Балкан.

- И ми смо почели да испуњавамо своје обавезе, почели смо да у миру преговарамо без великих политичких прича и притисака - нагласио је Тегелтија.

Тегелтија је рекао да ће расправа у Парламентарној скупштини БиХ бити добра прилика да се утврди да ли је министарка иностраних послова у Савјету министара Бисера Турковић прекршила своја овлашћења.

Он је објаснио да ће министарка доставити информацију о свом раду из које ће се видјети шта јој делегати Дома народа замјерају.

Дом народа Парламентарне скупштине БиХ усвојио је недавно Информацију о незаконитом и непрофесионалном дјеловању Турковићеве, коју је предложила делегат Душанка Мајкић.

Зоран Тегелтија - интервју (фото: РТРС)

- Мислим да су неки њени закључци, нека њена давања сагласности на неке ствари нису добродошли, нису добро прихваћени у јавности. Мислим да би требало мало више бити осјећаја прије него што урадите неке ствари, како ће се то доживјети у БиХ. Мислим да сукоби и подјеле не треба да се стварају због неких других земаља и ставова о неким другим земљама - поручио је Тегелтија.