latinica  ћирилица
15/10/2020 |  22:56 | Аутор: СРНА

Изетбеговић тврди да ХДЗ БиХ уцјенама жели да измијени Изборни закон

Предсједник СДА Бакир Изетбеговић тврди да ХДЗ БиХ уцјенама и блокадама покушава да издејствује измјене Изборног закона које би, како сматра, биле противне бројним пресудама Европског суда за људска права и којима би била настављена дискриминиција грађана БиХ по етничкој основи.
Драган Човић и Бакир Изетбеговић - Фото: klix.ba
Драган Човић и Бакир ИзетбеговићФото: klix.ba

Изетбеговић у писму упућеном високом представнику међународне заједнице у БиХ Валентину Инцку, америчком и британском амбасадору у БиХ Ерику Нелсону и Метјуу Филду, шефу Делегације ЕУ у БиХ Јохану Сатлеру и шефу мисије ОЕБС-а Кетлин Кавалек тврди да Човић и ХДЗ, уцјењују одбијајући сарадњу на успостављању нове владе ФБиХ, те обмањују јавност када износе своје захтјеве, јер пресуду Уставног суда БиХ која се односи на начин избора делегата у Дому народа федералног парламента без икаквог правног основа покушавају искористити како би наметнули нова правила по којима би се бирао хрватски члан Предсједништва БиХ.

Изетбеговић сматра да је проблем политика коју води ХДЗ БиХ и њена жеља да се измјенама изборног закона противно одлукама Европског суда за људска права још једном потврди дискриминација на коју је овај суд указао, преноси Хина.

- Уколико би се пристало на измјене које заговара ХДЗ заувијек би било онемогућено спровођење пресуде Европског суда за људска права по апелацији "Сејдић-Финци" и по низу сродних апелација, обесмислила би се воља већине у Представничком парламенту ФБиХ па и само постојање лијево и грађански оријентисаних странака, јер све би било заковано вољом `легитимних представника` у Дому народа парламента ФБиХ - написао је Изетбеговић.

Он је у писму у којем је заправо одговорио на писмо које је на исте адресе послао предсједник ХДЗ БиХ Драган Човић, оцијенио и да су неутемељене тврдње ХДЗ-а о угрожености хрватског народа у БиХ, додајући да оне "провоцирају грађане и бираче јер вријеђају здрав разум" с обзиром на чињеницу да су Хрвати заступљени на свим нивоим власти, укључујући највише званичмнике у БиХ и ФБиХ.

Изетбеговић је поручио да ће његова странка пристати само на оне измјене изборног закона које ће уважити интересе свих страна у БиХ, укључујући ту не само бошњачку него и "грађански оријентисану опцију".

Човић је 7. октобра упутио писмо Инцку, Нелсону, Филду, Сатлеру и Кавалековој у којем тражи да се сви међународни званичници који су били свједоци и гаранти споразума о новим изборним правилима за Мостар донесеног у јуну сада ангажују како би се тај документ у цјелости поштовао, односно како би се до краја године постигао договор о измјенама зборног закона којима би се гарантовало право Хрватима да сами бирају хрватског члана Предсједништва БиХ и делегате у Дому народа Парламента Федерације БиХ, преноси Хина.