latinica  ћирилица
16/10/2020 |  09:05 ⇒ 09:06 | Аутор: СРНА

Тужилаштво: Подигнута оптужница за кријумчарење илегалних миграната

Тужилаштво БиХ је подигло оптужницу против Хариса Хелача /42/ који се терети да је као власник такси удружења, организовао возила и возаче за кријумчарење илегалних миграната, који нису испуњавали услове за законит боравак и кретање у БиХ.
Кријумчарени мигранти (Фото: granpol.gov.ba) -
Кријумчарени мигранти (Фото: granpol.gov.ba)

У оптужници се наводи да је оптужени Хелач, који је држављанин БиХ, заједно са двојицом возача, у Сарајеву преузео 12 илегалних миграната, држављана Ирака и једног држављанина Сомалије, које су повезли у правцу Томиславграда и међународне границе са Хрватском и ЕУ, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

У саопштењу се додаје да су те мигранте оставили на договореној локацији, у близини граничног појаса како би им омогућили да пјешке пређу на територију Хрватске.

Активностима Граничне полиције БиХ, јединице Каменско-Томиславград, оптужени је откривен и ухапшен у свом возилу, а, такође, су пронађени и стављени под надзор илегални мигранти, чије кријумчарење је спријечено.

Оптужени се терети да је за више лица покушао омогућити илегални прелазак границе између БиХ и Хрватске, те починио кривично дјело кријумчарење људи.