latinica  ћирилица
16/10/2020 |  09:06 ⇒ 09:12 | Аутор: СРНА

Додик: Република Српска живи као држава

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да Република Српска живи као држава и без столице у УН и истакао да би једина смислена порука из међународне заједнице била да је вријеме да БиХ сама одлучи како даље, па и да се раздружи.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Он је истакао да БиХ четврт вијека од Дејтонског споразума дочекује подијељена, те да да нико није задовољан са таквом земљом која се показала неуспјешном - ни Срби, ни Бошњаци, ни Хрвати, а ни међународна заједница.

- Република Српска је једини функционални дио БиХ. Смислена порука из међународне заједнице према БиХ за ових четврт вијека би била да су нас доста мучили и да је вријеме да сами одлучимо како даље, па и да се раздружимо, ако треба. Не знам зашто се патимо у БиХ када видите да нема потенцијала да се договоримо, прије свега са Бошњацима - рекао је Додик.

Он је навео да њему БиХ ништа не значи, те да се Република Српска упорно показује као једини функционални и самоодрживи дио БиХ.

Према његовим ријечима, уколико би Српска изашла из БиХ, Федерација БиХ би се одмах распала на два дијела, а питање и како би кантони функционисали.

Додик је рекао да није на помолу нови Дејтон, те истакао да је потребан договор у БиХ да се уваже ставови и да се престане са силом међународног фактора.

- Ако нема консензуса три народа, па о чему ми причамо? Сила наметања је прошла, али и данас имамо појединце који ово прижељкују. Да их разочарам - од тога нема ништа - нагласио је Додик.

На питање да ли вјерује да се у БиХ може разговарати враћању изворном Дејтону, Додик је рекао да вјерује у разговор, те да се поново мора ставити на дневни ред оно што су урадили високи представници.

- Уколико странци мисле да смо глупи и да ћемо одустати од тога, грдно се варају! А уколико се надају да ћемо завршити политичке каријере и да ће доћи нови политичари да прихвате он шта они желе - и ту се варају! Ми нисмо нестрпљиви. Имамо Републику Српску која функционише - нагласио је Додик.

Додик је за Вечерње новости указао на различите приступе међународне заједнице по питању Косова и Метохије, гдје је нека неформална група донијела срамотно одлуку о независности, док Српској, која је у идентичним околностима, кажу да ћути и да буде у БиХ.

- Запад нам само пријети и намеће нека катастрофална рјешења. Уз толике странце у БиХ никада није заживјело повјерење народа и ту се види пропаст међународне политике. Повјерење Срба и Хрвата у БиХ никад није било мање, и, у том погледу, водимо разговоре о статусу и Срба и Хрвата као и статусу БиХ - навео је он.

Додик је истакао да конститутивни народи морају бити епицентар одлучивања у БиХ, а уколико то није тако, БиХ нема разлога да постоји.

Он је рекао да Република Српска живи као држава и да ништа не значи то што нема столицу у УН, те да вјерује да је Српска показала да је фактор стабилности у региону.

Додик је оцијенио да је велика грешка међународне заједнице покушај централизације БиХ и да је то осуђено на пропаст, те да би било најбоље за све у БиХ да се разиђу и да буду добре комшије.

- Ја то мислим. Изетбеговић не мисли, он сматра да треба мајоризирати Хрвате и укинути Републику Српску и да ће муслимани као већински народ одлучивати о свему. СДА је донијела резолуцију да БиХ буде устројена без ентитета. Ако неко мисли да смо ми лудаци и да ћемо то прихватити, грдно се вара - рекао је Додик.

Додик је оцијенио да странци уништавају БиХ и да она не може да функционише без страног интервенционизама, који се "још није скроз уморио, али ту је већ негде да липше".

Он каже да странци константно пласирају лажи да Српска не може доносити одлуке, попут оне за референдум, те истакао да Српска води препознатљиву политику поштовања изворног Дејтонског споразума, који је, нажалост оскрнављен, како би се напраивла унитарна БиХ.

На питање да ли постоји завера Срба и Хрвата против Бошњака и Сарајева имајући у виду његов недавни разговор са предсједницима Србије и Хрватске, Додик је рекао да су то глупости и да су такве оцјене проблем Сарајева.

- Ма, какве завјере? Причали смо о консензусу и како народи конструктивну треба да живе овдје - рекао је Додик, те навео да Сарајево жели да у БиХ нема равноправности три народа, те да су измислили на попису да Бошњака има највише, али да им нико не вјерује.

Додик је нагласио да Сарајева мора знати да нема наметања.

- Или ће нас уважавати или ми идемо из БиХ! - поручио је Српски члан Предсједништва БиХ.

Додик је оцијенио да у ЕУ још превлађује концепт наметања одлука у БиХ и да људе у БиХ посматрају као дивљаке, обичне Балканце, па их и не интерсује шта ти људи желе, али да нико на Западу то не говори јавно, већ иза леђа доносе одлуке.

- За ЕУ је најважније да у БиХ нема сукоба и то је за њих доказ да смо успјешни. То што нема развоја, никоме ништа не значи. Дају нам нешто новца, а заузврат траже неке реформе. Веома је тешко убацити неко размишљање да ове ствари не функционишу - навео је Додик, напомињући да сви странци када оду из БиХ, говоре да је она неодржива.

Он је подсјетио да је на недавним састанцима у Бриселу рекао да је погрешно што се на Западу прави прича да људи у БиХ не могу ништа урадити без Запада, те да измишљају нове проблеме.

- У Бриселу сам рекао и да су погрешно креирали правосудни систем у БиХ. Не могу ја да легализујем тај лош систем. Хоћу разговор о цјелокупној реформи правосуђа - навео је он, те подсјетио да су прије више од двије деценије долазиле сасвим друге поруке из Европе.

Он је рекао да су те поруке из Еворпе прије више од двије деценије биле да Република Српска мора бити унутар БиХ да се не би направила муслиманска држава на Балкану.

- Питам, зашто су онда направили Косово? Шта је Косово него муслиманска држава на Балкану? - упуитао је Додик, оцјењујући да људи на Западу који одлучују о овим просторима немају појма ни каква је ситуација у БиХ, нити ко су гланви политичари.

Говорећи о будућој кандидатури за српског члана Предсједништва БиХ, Додик је навео да има времена за ту одлуку и да остаје ту за сада, те да ће процијенити шта је најбитније за Српску.

- Води се тешка стратешка борба. Промијењен је међународни концепт. Сви ће се забавити собом у ЕУ због короне - рекао је Додик.