latinica  ћирилица
16/10/2020 |  09:37 ⇒ 10:28 | Аутор: СРНА

Уплаћено 1,6 милиона КМ за социјално збрињавање радника

Влада Републике Српске уплатила је 1,6 милиона КМ из Програма социјалног збрињавања радника на име доприноса за пензијско и инвалидско осигурање, саопштено је из Фонда за пензијско и инвалидско осигурање.
Радници - Фото: РТРС
РаднициФото: РТРС

Од овог износа 136.060 КМ распоређено је за уплату доприноса за 20 радника из 14 предузећа који су се пријавили на јавни позив Фонда ПИО Републике Српске и који са овом уплатом стичу услове за старосну пензију.

Преосталих 1.469.040 КМ распоређује за уплату доприноса за све раднике у предузећу Огледно пољопривредно добро "Петар Мркоњић" из Модриче, њих 241, за 60 радника Графичког предузећа "Нова штампа" из Градишке, 13 радника "Дрвне индустрије" из Калиновика, 66 радника бањалучког предузећа "Чајавец-професионална електромеханика" и 19 радника "Чајавец-просторна техника" из Бањалуке.

Уплата доприноса извршена је за 31 радника Земљорадничке задруге "Пољопривредник" из Братунца и 113 радника предузећа "Комунал" из Петрова, чиме су у потпуности измирене обавезе за све раднике у овим предузећима, док је дјелимична уплата доприноса за пензијско и инвалидско осигурање извршена за 663 радника предузећа "Младост" из Мркоњић Града.

Радници којима је извршена уплата средстава, са којом стичу услове за пензију, могу одмах да поднесу захтјев за остваривање права на старосну пензију код Фонда ПИО Републике Српске, у надлежној пословници Фонда.