latinica  ћирилица
16/10/2020 |  09:41 ⇒ 09:43 | Аутор: СРНА

Трамп и Бајден дискутовали о одговору на корону

Предсједнички кандидат из Демократске странке Џозеф Бајден критиковао је "паничан" одговор предсједника САД Доналда Трампа на пандемију вируса корона у новој дебати, а он је бранио своје руковођење у вријеме здравствене кризе током које је умрло 216.000 Американаца.

Ривали су одржали дебату са удаљених локација и преко великих екрана, на различитим телевизијским мрежама, након што је директно сучељавање отказано јер је Трамп био позитиван на тесту за вирус корона.

Бајден, који се обраћао гласачима из Филаделфије преко мреже Еј-Би-Си, оптужио је републиканског предсједника да је прикривао колико је вирус смртоносан.

- Изјавио је да то није рекао никоме јер се плашио да ће Американци паничарити. Американци не паничаре. Он је био у паници -  рекао је Бајден.

Трамп је бранио свој одговор на пандемију као и своје лично понашање, укључујући састанак у башти Бијеле куће гдје се заразило много учесника и гдје неки нису носили маске нити поштовали правило о физичком дистанцирању.

- Хеј, ја сам предсједник - морам да виђам људе, не могу бити у подруму - рекао је Трамп испред публике на отвореном у Мајамију. Његово обраћање преносила је мрежа Ен-Би-Си.

Он је индиректно критиковао Бајдена јер је мјесецима одсуствовао из кампање док је трајала пандемија.

Трамп није одговорио на питања о томе када је посљедњи пут био негативан на тесту прије него што се заразио. Рекао је да се не сјећа тачно.

Трамп, који је агресивно прекидао Бајдена током хаотичне дебате прије двије седмице, није много промијенио тон наступа и често се расправљао са модератором дебате Самантом Гатри.

Предсједник САД је рекао да је чуо "различите приче" о ефикасности маски иако и здравствени званичници његове администрације тврде да је њихово ношење кључ за спречавање ширења вируса.

Трамп и Бајден ће током дана наставити своје предизборне активности уочи гласања 3. новембра. Трамп ће посјетити Флориду и Џорџију, а Бајден ће обићи два града у Мичигену.