latinica  ћирилица
16/10/2020 |  10:45 ⇒ 12:49 | Аутор: Агенције

У Србији пооштрили мјере; Ступају на снагу одмах

Одлучили смо да се пооштре све до сада мјере, у смислу контроле њихове примјене, тако да се забрањују окупљања и маске треба да носимо сви, стално, укључујући и отворене просторе. Те мјере ступају на снагу практично одмах, рекла је Дарија Кисић Тепавчевић испред Кризног штаба Србије.
Београд  (Фото:mapio.net) -
Београд (Фото:mapio.net)

Од данас се уводи и забрана локалним самоуправама да дозвољавају различита окупљања за већи број људи, додала је Кисић Тепавчевић.

Радно вријеме угоститељских објеката ће и даље бити до 23 часа, а што се тиче њиховог самог функционисања ту су прописане стриктне мјере.

Од данас сви услужни објекти би требало да имају одговорно лице које ће имати за циљ да се стриктно спроводе све мјере, саопштено је на конференцији за новинарет након сједнице Кризног штаба.

- Свједоци смо да број обољелих полако расте, ситуација у Србији је повољнија него у земљама Европе, али то не треба да нас тјеши јер је вирус непредвидив. Налазимо се у сезони респираторних инфекција, а сада је и онај период године када се и  вирус корона најлакше преноси - навела је Кисић Тепавчевћ.

Према њеним ријечима, опште мјере - физичко дистанцирање и ношење маски показале су се као ефикасне.

- То су основне мјере које спашавају животе. Све друге које се доносе, у смислу ограничења рада објеката или друге рестрикције су у циљу да се мјере које постоје строжије примјењују - истакла је Кисић Тепавчевић.