latinica  ћирилица
16/10/2020 |  11:37 ⇒ 11:38 | Аутор: СРНА

Срећко Аћимовић осуђен на девет година

Суд БиХ осудио је Срећка Аћимовића на девет година затвора за ратни злочин над Бошњацима из Сребренице 1995. године.

У образложењу пресуде је наведено да је Аћимовић осуђен да је помагао у "затварању бошњачких мушкараца, довезених са подручја Сребренице, у школи у селу Роћевић, недалеко Зворника, те њиховим убиствима на обали Дрине код Козлука".

Аћимовић је осуђен у својству команданта Другог батаљона Зворничке бригаде Војске Републике Српске, а оптужница се односи на период од од 14. до 16. јула 1995. године.

Предсједавајући Судског вијећа Станиша Глухајић рекао је да је Аћимовић "свјесно помагао у затварању, убијању и закопавању војно способних Бошњака из сребреничке енклаве, те присилном премјештају жена, дјеце и стараца".

- Оптужени није смислио план, али је био свјестан судбине заробљеника. Његов допринос није био кључан, али је био значајан - додао је Глухајић.

Аћимовићу су одређене и мјере забране путовања изван БиХ, одузимање важеће путне исправе, забрана преласка границе уз кориштење личне карте, те наложена обавеза да се сваког понедјељка јавља полицији у Козлуку.

- Уколико се утврди кршење мјера, о томе се мора обавијестити Суд БиХ. Посебно се упозорава оптужени да му може бити одређен притвор ако се не буде придржавао мјера забране - нагласио је Глухајић.

Аћимовићу се у казну затвора уручанава вријеме проведено у притвору.

На ову пресуду постоји могућност жалбе Апелационом вијећу Суда БиХ.