latinica  ћирилица
16/10/2020 |  12:41 ⇒ 12:42 | Аутор: СРНА

За осам дана одлука о Тачију и Весељију

Специјални суд у Хагу за ратне злочине ОВК има још осам дана да потврди или одбаци оптужницу за ратне злочине против предсједника самопроглашеног Косова Хашима Тачија, предсједника Демократске партије Косова Кадри Весељија и још десетак бивших припадника терористичке ОВК.
Специјални суд у Хагу за злочине ОВК (Фото: Gazeta Alo) -
Специјални суд у Хагу за злочине ОВК (Фото: Gazeta Alo)

Рок од шест мјесеци од када је оптужница предата судији за претходни поступак истиче 24. октобра утврђен је Правилником о раду суда.

У том року судија за претходни поступак има могућност да оптужницу потврди, врати на допуну или одбаци услијед недостатка доказа или због других недостатака.

Из Специјалног суда у Хагу појашњавају да постоји и могућност да не буде објављено да ли је оптужница потврђена, одбачена или враћена на допуну уколико судија за претходни поступак процијени да би тиме била угрожена безбједност или би било могуће мијешање у поступак.

Тачи, Весељи и још десетак бивших припадника тзв. ОВК осумњичени су за убиство око стотину цивила, припадника мањинских заједница и политичких неистомишљеника.

Из извора блиских истражитељима Срни је речено да је десетак Албанаца дало изјаве у којима свједоче о директној одговорности Тачија, Весељија и осталих припадника тзв. ОВК из њиховог најближег окружења.