latinica  ћирилица
16/10/2020 |  13:57 ⇒ 14:00 | Аутор: СРНА

Шукало: Додик одбранио српски национални интерес

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик одбранио је српски национални интерес оборивши приједлог одлуке о признању самопроглашеног Косова и Метохије, изјавио је помоћник генералног секретара Владе Републике Српске за правне послове Марко Шукало.
Марко Шукало - Фото: СРНА
Марко ШукалоФото: СРНА

Коментаришући јучерашњу сједнице Предсједништва БиХ, Шукало је рекао да је напокон ријешена дилема око тога да ли БиХ у будућности признаје или не признаје самопроглашено Косово и Метохију.

- Хрватски члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић је Србима само учинио услугу што је то питање ставио на дневни ред сједнице, након чега је приједлог одлуке о признању јуче пао за сва времена - рекао је Шукало Срни.

Шукало је истакао да је ово јако битна ствар, јер обавезује све институције, функционере, представнике БиХ, како у унутрашњим односима тако и међународним, да поштују одлуку Предсједништва БиХ које се опредијелило да не признаје самопроглашено Косово и Метохију и да признаје потпуни суверенитет Србије.

- Ово је добро и за односе Српске и Србије, који су никада бољи у посљедњих 25 година. У свјетлу тих односа је и најава да ће Србија измијенити Закон о држављанству, чиме ће Срби у Српској самим рођењем добити право на држављанство Србије, што има велики значај за све нас - поручио је Шукало.

Говорећи о раду министра спољних послова у Савјету министара Бисере Турковић, Шукало је навео да се Предсједништво БиХ јасно очитовало по питању њеног дјеловања, које је било потпуно једнострано у посљедње вријеме.

Шукало је напоменуо да је Савјет министара само помоћно тијело Предсједништва БиХ, које има надлежност да води спољну политику БиХ, док Министарство иностраних послова само извршава оно што одлучи Предсједништво.

- Ми смо имали другачију праксу у посљедње вријеме, јер је Турковићева, на примјер, на своју руку стваљала потпис БиХ на међународну декларацију о заштити људских права у двије кинеске провинције. Ми из Републике Срспке не желимо и нећемо дозволити да било ко са бошњачке стране ремети наше одличне односе са Кином - рекао је Шукало.

Према његовим ријечима, Турковићева је позвана да у будуће поступа само у складу са Уставом БиХ и одлукама Предсједништва БиХ.

Кад је ријеч о ставу Суда БиХ по питању одлуке Централне изборне комисије БиХ у вези са учешћем Уједињене Српске на локалним изборима, Шукало је рекао да се још једном доказало да ЦИК не само што није легитиман него је и нестручан, што далекосежно може да изазове посљедице у БиХ.

- ЦИК је низом одлука доказао своју нестручност, од одлагања избора до покушаја избацивања политичке партије из Републике Српске из изборног процеса - рекао је Шукало.