latinica  ћирилица
16/10/2020 |  14:30 ⇒ 16:22 | Аутор: СРНА

Додик: ОБА мора бити агенција свих или је неће бити

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да је Обавјештајно-безбједносна агенције изван јавне контроле и поручио да она не може да буде обавјештајна агенција само једног народа него свих или је неће бити.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

- Како ствари стоје, веома ће упитно бити да ли ће је бити - истакао је Додик.

Он је рекао да му није познато да је директор Обавјештајно-безбједносне агенције Осман Мехмедагић данас саслушан у Тужилаштву БиХ у два предмета и да те ствари не прати, него неки други рад, али је истакао да је било пуно злоупотреба са позиције на којој се налази.

Додик је рекао да је очигледно да је ОБА изван јавне и парламентарне контроле, да су покушали да подмите и поткупе све што може да одлучује о њиховом статусу, а једино СНСД година говори да то не ваља и да то не може да буде обавјештајна организација једног народа, једне политичке партије и једног човјека него обавјештајна агенција свих или је неће бити.

Он је додао да неки што незаконито раде морају да одговарају у складу са законом, истичући да не жели да о томе да говори јер постоје надлежни за то.

Директор ОБА Осман Мехмедагић данас је током једночасовног испитивања дао исказ у Тужилаштву БиХ, али након саслушања није желио новинарима то коментарисати.

Мехмедагић је у Тужилаштво испитан у вези с валидношћу факултетске дипломе, а у оквиру друге истраге у вези са сазнањима за недавно изузимање снимка с видео-надзора из пословнице "БХ поште" у Сарајеву. Осим њега, саслушан је још један запослени из ове агенције.

Универзитет за пословне студије Бањалука поништио је половином новембра прошле године диплому Мехмедагићу након што је Републичка просвјетна инспекција утврдила да је стечена незаконито.

На захтјев Заједничке комисије парламента БиХ за надзор над радом Обавјештајно-безбједносне агенције да Мехмедагић достави диплому, он је доставио двије, али је на њих стављена ознака тајности коју може да скине једино Тужилаштво БиХ.

Мехмедагић је 1. јула доставио диплому Више управне школе коју је завршио прије рата, те диплому Америчког универзитета из Сарајева који је завршио у периоду када је био на челу ОБА.