latinica  ћирилица
16/10/2020 |  15:19 ⇒ 16:15 | Аутор: СРНА

Словенија: Драматичан темпо ширења вируса

Темпо којим се вирус корона шири у Словенији је драматичан, а болнички систем би могао да се уруши, јер су одјељења интензивне његе препуна, упозорено је данас на конференцији за новинаре словеначке Владе.
Вирус корона (фото:Tomas Anderson) -
Вирус корона (фото:Tomas Anderson)

Из Владе Словеније указују да ће се болнички систем урушити ако се епидемиолошка крива не изравна у року од двије седмице.

- Бројке су грозне и радимо у врло тешким приликама - рекао је Томаж Вовко, специјалиста инфектологије и интензивне медицине на Одјељењу интензивне његе Универзитетског клиничког центра у Љубљани.

Он каже да се у уобичајеним околностима један љекар на интензивној брине за 1,7 пацијената, а сада је тај омјер један на пет, истичући да су љекари и сестре на измаку снага.

- Сви наши кревети су пуни, капацитети сваког система су ограничени, па ће и квалитет здравствених услуга пасти - упозорио је Вовко и позвао становнике да се придржавају епидемиолошких мјера, посебно ношења маски.

У Словенији су у задња 24 часа потврђена 834 случаја заразе вирусом корона, скоро стотину више него дан раније када их је било 745, а четири особе су умрле.

Повећава се и број хоспитализованих пацијената, па их је по новим подацима сада већ 242, од чега 45 на интензивном лијечењу, а број умрлих повећан је на 180.

У Словенији су од данас на снази нове оштре мјере које, између осталог, укључују дјеломично затварање седам од 12 статистичких регија у којима живи више од половине становништва, укључујући и централну регију, чије је сједиште Љубљана.