latinica  ћирилица
16/10/2020 |  15:19 ⇒ 16:15 | Аутор: СРНА

Словенија: Драматичан темпо ширења вируса

Темпо којим се вирус корона шири у Словенији је драматичан, а болнички систем би могао да се уруши, јер су одјељења интензивне његе препуна, упозорено је данас на конференцији за новинаре словеначке Владе.

Из Владе Словеније указују да ће се болнички систем урушити ако се епидемиолошка крива не изравна у року од двије седмице.

- Бројке су грозне и радимо у врло тешким приликама - рекао је Томаж Вовко, специјалиста инфектологије и интензивне медицине на Одјељењу интензивне његе Универзитетског клиничког центра у Љубљани.

Он каже да се у уобичајеним околностима један љекар на интензивној брине за 1,7 пацијената, а сада је тај омјер један на пет, истичући да су љекари и сестре на измаку снага.

- Сви наши кревети су пуни, капацитети сваког система су ограничени, па ће и квалитет здравствених услуга пасти - упозорио је Вовко и позвао становнике да се придржавају епидемиолошких мјера, посебно ношења маски.

У Словенији су у задња 24 часа потврђена 834 случаја заразе вирусом корона, скоро стотину више него дан раније када их је било 745, а четири особе су умрле.

Повећава се и број хоспитализованих пацијената, па их је по новим подацима сада већ 242, од чега 45 на интензивном лијечењу, а број умрлих повећан је на 180.

У Словенији су од данас на снази нове оштре мјере које, између осталог, укључују дјеломично затварање седам од 12 статистичких регија у којима живи више од половине становништва, укључујући и централну регију, чије је сједиште Љубљана.