latinica  ћирилица
16/10/2020 |  15:55 ⇒ 15:55 | Аутор: СРНА

ФБиХ: Убрзан пренос вируса корона у популацији

У ФБиХ биљежи се раст броја заражених вирусом корона и убрзан пренос вируса у популацији, седмодневна инциденца износи 75 обољелих на 100.000 становника, а дневни просјек 236 случајева, изјавио је члан Кризног штаба федералног Министарства здравства Сањин Муса.

Муса је навео да се инциденца гдје је више од 100 случајева заразе на 100.000 становника биљежи у Херцеговачко-неретванском, Западно-херцеговачком и Ливањском кантону, у категорији од 50 до 100 случајева на 100.000 становника су Зеничко-добојски и Кантон Сарајево, док су остали кантони испод 50 случајева.

Он је нагласио да се од почетка септембра прати интензивније дистрибуција када је ријеч о старосној структури обољелих, те појаснио да је то због почетка школске године.

- У септембру је било осам одсто заражених међу дјецом и младима до 18 година, а у ове двије седмице у октобру школска дјеца чине 10,2 одсто у укупном броју обољелих - прецизирао је Муса.

Када је ријеч о старијој старосној групи, он је навео да се она углавном задржава на том нивоу да 15 одсто обољелих чине старији од 65 година, те да се инфекција шири већином међу радно способним становништвом, због чега ће се ширити и на друге старосне групе.

Према његовим ријечима, важно је да се становништво придржава мјера и препорука, јер је наступила јесен, када људи више бораве у затвореном простору.

Помоћник федералног министра здравства Горан Черкез рекао је да се у ФБиХ неће уводити рестриктивне мјере, те додао да ће затварање зависити од тога како се грађани буду понашали, односно да ли ће спријечити ширење вируса корона.

Према његовим ријечима, у овом тренутку би било погрешно отварати факултете, преносе федерални медији.

- Ситуација је озбиљна, улазимо у неизвјестан и тежак период. Евидентан је убрзан пораст броја случајева, не само код нас већ и у цијелој Европи. Предстоји нам тешка борба. Надамо се да ћемо имати довољно разума и да ћемо ову борбу добити - истакао је Черкез, те упозорио да је здравствени систем спреман, али да су његови капацитети ограничени.

Он је рекао да је у образовању ситуација под контролом, те да су школе спремне и за класичну и за онлајн наставу.

Говорећи о обавезном ношењу маске на отвореном у Кантону Сарајево, Черкез је навео да је Кризни штаб ФБиХ прописао да се маске носе у затвореном, али и на отвореном ако се не може држати дистанца од два метра, те додао да кантони могу сами пооштравати или ублажавати мјере.