latinica  ћирилица
16/10/2020 |  16:44 ⇒ 16:45 | Аутор: СРНА

Тепавчевић: Могуће строже мјере на границама

Члан Кризног штаба Владе Србије за борбу против вируса корона Дарија Кисић Тепавчевић рекла је данас да постоји могућност да Србија у наредном периоду донесе нове, строже мјере, када је ријеч о уласку страних држављана у земљу и повратка домаћих држављана из иностранства.
Граница Србије и Црне Горе (фото:Jelena Jovanović) -
Граница Србије и Црне Горе (фото:Jelena Jovanović)

- У овом моменту нисмо донијели ниједну другу препоруку него што је тренутно на снази. Међутим, имајући у виду разбуктавање епидемије, врло је могуће да ће у наредном периоду доћи до регулације на границама - рекла је Тепавчевићева на конференцији за новинаре.

Она каже Кризни штаб није разматрао увођење мјере забране кретања или карантина у Србији.

- Нисмо разматрали такве мјере и оне су у директној вези са попуњеношћу капацитета у болницама и броја људи на респираторима. Примарни је циљ да све болнице које нису у ковид систему остану ван њега што дуже како би могли да лијечимо примарне болести - нагласила је Тепавчевићева.

Када је ријеч о школама, Тепавчевићева каже да су до сада у 95 одсто случајева регистрована спорадична заражавања ван школе, док је у само двије школе регистровано заражавање унутар истог одјељења и да нема одлуке о затварању школа.

Она је поновила да су држање физичке дистанце и ношење маски основни и једини елементи у борби против вируса корона, те нагласила да су они довољни ако се примјењују.

- Оно што може бити сљедеће је још ригорознија контрола њихове примјене и санкционисање оних који не поштују - рекла је Тепавчевићева.