latinica  ћирилица
16/10/2020 |  16:53 ⇒ 16:55 | Аутор: СРНА

Савчић: Захтијевамо посебну сједницу Парламента Српске

Предсједништво Борачке организације Републике Српске захтијева да се на посебној сједници Народне скупштине Републике Српске расправља о положају борачке популације у Српској, изјавио је Срни предсједник БОРС-а Миломир Савчић.
Миломир Савчић - Фото: nezavisne novine
Миломир СавчићФото: nezavisne novine

Након састанка у Бањалуци са предсједником Народне скупштине Републике Српске Недељком Чубриловићем, Савчић је рекао да ће БОРС прво иницирати да се одржи сједница Одбора Народне скупштине Српске за борачко-инвалидску заштиту.

- Закључци Одбора биће упућени Влади Републике Српске, Министарству рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске да дају мишљење, а затим би у периоду од мјесец до два била одржана посебна сједница Парламента Републике Српске - појаснио је Савчић.

Он је рекао да је БОРС спреман да припреми материјале који би били предмет расправе и да одреди уводничара на сједници Народне скупштине Републике Српске.

Савчић је истакао да ће БОРС уз сагласност ресорног Министарства и Владе Републике Српске тражити да се на посебној сједници Парламента Српске разматрају измјене и допуне Закона о правима бораца, ратних војних инвалида и породица погинулих бораца или доношење новог закона.

- Није битан број права која су обухваћена овим законом, већ квалитет права, односно да она права која су предвиђена или која буду предвиђена законом да се реализују, а не да буде право на папиру, а у пракси га нема - додао је Савчић.

Савчић је рекао да би се лично опредијелио за мањи број права, али да се она у пракси апсолутно не доводе у питање, већ да се спроводе.

- Предложио сам предсједнику Парламента Републике Српске, а покренућу и иницијативу да најмање једном годишње на дневном реду Народне скупштине Републике Српске буде расправа о питању положаја бораца без обзира да ли ће то бити извјештај о стању борачке популације у Републици Српској или неки други термин - закључио је Савчић.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић разговарао је данас у Бањалуци са предсједником БОРС-а Миломиром Савчићем и предсједником Ветерана одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске Ристом Јефтићем о положају и статусу припадника борачке популације.