latinica  ћирилица
16/10/2020 |  19:02 ⇒ 20:10 | Аутор: РТРС

За злочин над деветеро страдалих у Ледићима већ 28 година нико није одговорао (ВИДЕО)

У селу Ледићи у општини Трново, деветоро чланова породице Тешановић, страдало је у истом дану 1992. године. За посмртним остацима трагало се 10 година. Пронађени на Трескавици, вјечно упокојени на гробљу у Миљевићима. Њихови споменици данас су освештани, у присуству српског члана Предсједништва, Милорада Додика.
Помен Ледићи - Фото: РТРС
Помен ЛедићиФото: РТРС

Тог кобног дана 1992, њихова кривица била је друга вјера и нација. Цивили - без капи крви на својим рукама, положили су живот због незнатног гријеха! Припадници тзв. Армије БиХ свирепо су убили деветоро Тешановића. Без гријеха је страдало и троје дјеце - најмлађи међу жртвама осамнаестомјесечни Милун Тешановић убијен у загрљају родитеља оца Рада и мајке Винке, заједно са рођацима 10-годишњим Драгомиром и дванаестогодишњом Данијелом Тешановић. Остао је само бол, прича Милена Витковић.

- Ја сам из породице Тешановић најстарија сестра која је у овом рату изгубила 10 - оро најлижих – два брата, двије невјесте, братића од годину и по дан, мајку, стрица, стричево двоје дјеце, жена, и од другог стрица син који је сахрањен на Сокоцу као припадник војске. Ја немам шта да кажем, иза мене слика све говори, 30 готово година како носимо своју тугу. Свој бол - нагласила је Милена Витковић, члан породице Тешановић.

Чланови породице нису нашли спокој, док нису пронашли посмртне остатке вољених. Пронађени су на Трескавици, 10 година послије свирепог убиства. Неко је чуо наш плач, каже Милена Витковић којој је тадашњи предсједник Републике Српске, Милорад Додик, одговорио на захтјев да буде изграђена гробница страдалим члановима породице Тешановић.

- Покојни патријарх Павле је говорио – кад убијете дијете, убили сте читав свијет. А овдје је троје дјеце убијено. Просто сама спознаја да се то десило боли до неслућених размјера. И као што каже овдје родбина – нико за то није одговарао. А види се да су побијени цивили који нису имали никакве везе на самом почетку рата, од стране муслимана. Нек су проклети сви они који су овај злочин починили и нек их стигне правда! - реако је Милорад Додик, српски члан Предсједништва.

За овај злочин 28 година нико није одговарао!