latinica  ћирилица
16/10/2020 |  19:04 ⇒ 21:06 | Аутор: РТРС

Спремност Приштине да формира ЗСО је обична превара (ВИДЕО)

Спремност Приштине да формира Заједницу српских општина у складу са Уставом самопроглашеног Косова обична је превара, рекао је предсједник Србије Александар Вучић на састанку са специјалним представником Европске уније, Мирославом Лајчаком. Вучић је јавности први пут показао документ о спровођењу споразума, којим се Приштина обавезује да устав усклади са споразумом.
Приштина ЗСО преговори -
Приштина ЗСО преговори

Према одлуци Уставног суда, донесеној након бриселског споразума, ЗСО, не може да има извршну власт, што значи да формирање заједнице у, како су рекли у Приштини, складу са уставом, у суштини значи формирање НВО. Тај трик, можда је прихватљив за Брисел, не и за Београд.

- Ово је план који до сада нико није видио о имплементацији. Шест главних елемената, прилагођавање правних оквира. Или мисле ваљда смо ми полуписмени или шта - поручио је Александар Вучић, предсједник Србије.

Док је Лајчак у Приштини рекао да Заједница треба да буде формирана у складу са уставом, а премијеру самопроглашеног Косова Авдулаху Хотију како он тврди, дао гаранције да неће бити извршних овлашћења, у Београду је изнио другачије мишљење и навео да се ипак устав може мијењати.

- Кад је питање устава, ово су много озбиљни процеси, није проблем ни устав да се мијења, па није библија - поручио је Мирослав Лајчак.

Да је Европска унија играла двоструку игру биће јасно ако се испостави да је писмо које је након састанка Лајчака и Вучића, на свом профилу објавио предсједник Скупштине самопроглашеног Косова, Иса Мустафа, а у којем Федерика Могерини гарантује да ЗСО неће имати овлашћења.

За Приштину су те гаранције, чини се, јаче од онога што су потписали у Бриселу, и према чему, како сматрају, више немају обавезу.

 - Заједница уопште није техничко питање, имамо и мишљење Уставног суда, имамо обавезу да је спроведемо. Косово нема обавезу да предузима даље кораке, било који помак из тог оквира значи Републику Српску, то је улазак у процес напада на државу Косово изнутра - поручио је Хашим Тачи, предсједник самопроглашеног Косова.

Уметањем Заједнице српских општина у Бриселски споразум, Срби су привољени да дозволе фомирање локалних институција Приштине у српским срединама. Сада се испоставља да је била ријеч о чистој превари, а представници Срба са Косова, навели су да ће ускоро одлучити о томе да ли да протјерају те институције.