latinica  ћирилица
16/10/2020 |  19:05 ⇒ 20:17 | Аутор: РТРС

Омарска: Без хладњаче воће се продаје у бесцијење (ВИДЕО)

Због незавршеног опремања и уређења хладњаче и дистрибутивног центра у Омарској код Приједора, изгубљена је још једна сезона. Воће се продаје у бесцијење, поручују приједорски воћари с овог подручја, окупљени око Задруге "Кооператива".
Хладњача, - Фото: РТРС
Хладњача,Фото: РТРС

Умјесто хладњаче и дистрибутивног центра, пуног домаћег воћа, у центру Омарске стоји незавршени и у коров зарастао објекат. Полузавршена хладњача, капацитета 400 тона, стоји закључана, а овогодишњи род воћа, приједорски воћари продају у бесцијење.

- Да смо ми ове године могли користити ту хладњачу, та би хладњача била напуњена. Ми би сада могли потписти уговоре с већином тржних центара и своје воће би могли континуирано снабдјевати већину тржних центара на територији града Приједора, а и шире. Међутим, шта радите сад? продајемо воће са гране, у бесцијење - тврди Радивој Вујковић, директор Пољопривредне задруге "Кооператива" Приједор.

Нихад Форић, воћар из Козарца, истиче да би тај центар могао бити гаранција опстанка воћара у Поткозарју.

- Тај дистрибутивни центар, не само за Омарску, Козарац, него цијели Приједор може значити прије свега услов да они који се баве воћарством не одустану од тога посла да своје породице могу да прехране и осигурају егзистенцију - рекао је Форић.

Стављање хладњаче у функцију, тврде мјештани Омарске, имао би вишеструки значај за овај крај.

- Има младих људи, али има и људи који одлазе. Мислим да би ова хладњача доста допринијела да се задржи то становништво и да људи почну да саде нове засаде воћа, што би донијело добробит овом мјесту - каже Дејан Рендић, члан Савјета МЗ Омарска.  

Својевремено је из приједорског градског буџета, за ове намјене, издвојено 198.000 марака. Како сазнајемо, кредитним и буџетским средствима, у ранијем периоду обезбијеђено је додатних око 160.000 марака за завршетак овог пројекта, а онда се, кажу мјештани, у све умијешала политика.

- И мало ми тешко пада што у задње вријеме нас воћаре увлаче у те нека политичка препуцавања што би ја сада с овог мјеста упутио и мобу и вапај ако треба да нас пусте да се ми бавимо својом воћарском политиком, да нас не увлаче у политичке проблеме - додао је Вујковић.

Воћари тврде да су у хладњачи расхладне коморе, спремне за употребу. Из приједорске Градске управе РТРС није добио тражене информације о овом објекту.