latinica  ћирилица
16/10/2020 |  19:08 ⇒ 20:04 | Аутор: РТРС

Мехмедагић саслушан због факултетске дипломе и изузимања видео снимака (ВИДЕО)

Директор Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ Осман Мехмедагић, дао је јутрос исказ у Тужилаштву БиХ одакле су потврдили да се против Мехмедагића проводи истрага у два предмета. Од раније је познато да се истражује валидност његове факултетске дипломе те његова сазнања о изузимању снимка са видео надзора из пословнице бх поште у Сарајеву. По изласку из Тужилаштва, Мехмедагић је избјегао новинаре.
Осман  Мехмедагић саслушање - Фото: РТРС
Осман Мехмедагић саслушањеФото: РТРС

Неприкосновени господар обавјештајне заједнице, сада већ осумњичени у два кривична предмета, у комлекс правосудних институција БиХ ушао је са адвокатом Нермином Мулалићем. Сат времена одговарао је на питања тужиоца Олега Чавке. На која и у вези чега, пред новинарима Осман Мехмедагић правио се Енглез.

- Ово ће бити титловано јер се слабо чује. Но комент - поручио је Мехмедагић бјежећи од новинара.

А већ смо читали да му је поништена факултетска диплома из Бањалуке, коју је приложио када је прије пет година именован за директора ОБА. На захтјев надлежне парламентарне комисије доставио је друге двије. Иако је на њих стављена ознака тајности сазнало се да је наводно студирао на америчком универзитету у БиХ те правном факултету у Травнику, када је све то стигао утврдиће истрага.

- Постоји стално нека преписка и питање провјере дипломе господина Мехмедагића. Ја нисам тај који то ради, постоје институције али са аспекта бошњачке структуре он има подршку - истакао је Зоран Тегелтија, предсједавајући Савјета министара.

СДА и Бакир Изетбеговић нису се оглашавали након што је Осмица саслушан као осумњичени, формално и даље је њихов кандидат за директора ОБА. Ипак, сумња да је годинама, без факултетске дипломе, радио посао за који треба висока стручна спрема у старту га дисквалификује за нови мандат, код хрватског фактора.

- Апсолутно не прихваћамо могућност да по моделу како је то неко замислио у СДА именујемо садашњег директора ОСА из више разлога. Један је што имамо спорне формалне услове и други професионалност особља које води ту службу - рекао је Драган Човић, предсједник ХДЗ-а БиХ.

И без актуелног судског процеса, избор новог/старог директора ОБА је под упитником. Приједлог да у пакету иде именовање Османа Мехмедагића и замјеника Риста Зарића биће на дневном реду Савјета министара крајем овог или почетком наредног мјесеца али је упитна подршка хрватских министара.

- Ако се то деси имаћемо ситуацију да не можемо да га изаберемо без гласова представника хрватског народа и онда долазимо у апсурдну ситуацију не можете да га подржите а он наставља да ради - додао је Тегелтија.

Медији пишу да се Мехмедагић сумњичи да је стекао противправну имовинску корист и оштетито буџет БиХ примањем плата и осталих накнада на радном мјесту за које треба висока стручна спрема а коју актуелни директор ОБА очигледно нема. У другом предмету, испитује се да ли је наредио незаконито изузимање снимака са надзорних акмера ЈП БХ Поште како би утврдио ко је поднио анонимну кривичну пријаву против њега. У том предмету осумњичен је и службеник ОБА Мухамед Пекић који је тај снимак прибавио.